Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

S Martinom Bútorom o časoch a ľuďoch

.hana Chorvátová .kultúra .kultúra

Rozhovory Jána Štrassera s výnimočnými osobnosťami sú vždy výnimočné: hĺbkové prieniky do myšlienkového sveta spovedaného, čo v budúcnosti zrejme ocenia historici skúmajúci premeny ľudskej mentality. Zatiaľ poslednú z týchto kníh venoval Martinovi Bútorovi.

S Martinom Bútorom o časoch a ľuďoch Boris Németh Sociológ, spisovateľ, vysokoškolský pedagóg a diplomat Martin Bútora.

martin Bútora patrí k nemnohým ľuďom, ktorí svojou činnosťou zasiahli do viacerých oblastí, čo spolu zdanlivo profesijne nesúvisia. Verejne je známy ako redaktor, prozaik, prekladateľ, terapeutický pracovník, sociológ, vedec, pedagóg, diplomat, poradca dvoch prezidentov (Václava Havla a Andreja Kisku); v súkromí je to pozorný manžel, dobrý otec, starostlivý zať a vnímavý priateľ a hostiteľ. 

Debata sa odvíja postupne, začína sa už krátko pred druhou svetovou vojnou rozprávaním o rodičoch a ich životnom príbehu. Viac priestoru dostáva mladosť a najmä vysokoškolské roky Martina Bútoru. Vyniká najmä rozprávanie o literatúre, filmoch divadle a hudbe – vášeň ku kultúre vo všetkých jej podobách i ku kultúrnemu dianiu si M. Bútora uchováva po celý život. Napísal knihu poviedok Skok a kuk (2011), spolu s manželkou Zorou preložili divadelné hry (Eniki beniky pre martinské divadlo, Emigranti Pre Štúdio S), je spoluautorom scenára k filmu Skús ma objať a autorom či spoluautorom niekoľkých zaujímavých kníh zameraných na minulosť (Stratené mesto. Bratislava – Poszony – Pressburg 2011).

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite