Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Kate Bush: Mať svoju obľúbenú pesničku

.rudi Rus .kultúra .kultúra

Ten príbeh je jeden z najkrajších a najzaujímavejších, aké sa v tomto roku udiali vo svete populárnej hudby. Pieseň Running Up That Hill (A Deal With God) od Kate Bush sa stala najčastejšie prehrávanou na všetkých streamovacích platformách a umiestnila sa na prvom mieste britského rebríčka hudobných singlov. A to všetko 37 rokov od svojho vydania.

Kate Bush: Mať svoju obľúbenú pesničku CHRIS MOORHOUSE/GETTY IMAGES 26. september 1978 Londýn: Kate Bush pár mesiacov po vydaní jej debutového albumu The Kick Inside.

ešte pozoruhodnejšia je v tomto prípade skutočnosť, že úspech neslávi žiadna prevzatá verzia piesne, žiadny remix či inými úpravami zmenená hudobná stopa. Nie, ide tu naozaj o originálnu kompozíciu z albumu Hounds Of Love, ktorý Kate Bush vydala v roku 1985. Za všetko môžu tvorcovia populárneho seriálu Stranger Things, ktorí túto klasiku 80. rokov minulého storočia zasadili do deja svojej štvrtej série. Čo toto všetko vypovedá o nás ako poslucháčoch a čo o svete, v ktorom žijeme?

krstný otec z Pink Floyd

Kate Bush sa narodila 30. júla 1958. Vyrastala v prostredí, ktoré bolo veľmi prajné umeniu a predovšetkým všetkému, čo súviselo s hudbou. Jej otec bol amatérsky klavirista, mama tanečnica, obaja bratia boli veľmi aktívni v lokálnej folkovej scéne. Kate začínala s klavírom ako jedenásťročná, svoju prvú pieseň zložila už o dva roky neskôr. Nielen jej najbližšej rodine muselo byť jasné, že sa v nej skrýva veľký potenciál. Pokračovala v hraní a tvorbe a už o pár rokov s podporou svojich najbližších nahrala zbierku viac než päťdesiatich vlastných kompozícií. 

Nielen na Slovensku, ale aj v Británii je v hudobnom priemysle veľmi dôležitá sieť spolupracovníkov a známych. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite