Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Filmy týždňa: Francúzska erotika aj česká komédia

.martin Papšo .kultúra .kultúra

Ľudia otupejevjájú a tak aj špeciálna operácia prestáva byť špeciálnou, zovšednieva a do popredia sa opäť dostávajú iné témy. Ak práve neriešite hokej alebo zvýšenie dávok pre Kollára (pro-rodinné), možno vás zaujíma, čo je nové v kine.

Filmy týždňa: Francúzska erotika aj česká komédia AEROFILMS Noémie Merlant ako Nora Ligier vo francúzskej dráme Paríž, 13. obvod z roku 2021. Film režíroval Jacques Audiard.

tento týždeň pribudli po dva filmy z Česka a Francúzska. Žiadny americký brak. Škoda. O Vyšehrade bola reč už v minulom čísle, takže prevahu bude mať galský kohút. Všetkým dnešným dielam dominujú vzťahy medzi ľuďmi v rôznych podobách. Najprv nazrieme, čo sa deje za dverami panelákov v jednej parížskej štvrti. Potom sa postarší manželský pár bude už tretíkrát čudovať, čo komu urobili. A na záver jeden veľmi nepodarený pokus o komédiu od západných susedov.

film týždňa: Paríž, 13. obvod

Émilie pracuje v call centre a nadviaže krátky intímny vzťah so svojím novým nájomníkom Camillom. Toho zase priťahuje Nora, ktorá musela skončiť so štúdiom práva, lebo si ju spolužiaci pomýlili s istou Amber, ktorá všeličo ukazuje solventným klientom cez súkromné videohovory. 

Paríž, 13. obvod je čiernobiely film známeho francúzskeho režiséra Jacquesa Audiarda (Prorok či Z hrdze a kosti). Sleduje osudy súčasných tridsiatnikov obývajúcich francúzsku štvrť Les Olympiades. Napriek veľkej koncentrácii ľudí na malom mieste vo vysokých bytových domoch sledujeme osamelé bytosti, vypĺňajúce smútok a osamelosť večierkami, povrchnými známosťami a (azda to nečítajú deti) veru aj náhodným sexom. Hlbšie vzťahy a prejavenie citu sú takmer prejavom slabosti. 

Námetom filmu boli komiksy (sofistikované, pre dospelých, nie o superhrdinoch) odohrávajúce sa v New Yorku. Presun do francúzskej metropoly však nebol ťažký a hoci vizuálne prostredie parížskej štvrte je dôležitým prvkom, v zásade by sa to mohlo odohrávať v sídliskovej štvrti akéhokoľvek mesta (pokojne aj v Petržalke, len by to nebolo tak rasovo pestré). Nie je to nič pre turistov, eifelovku neuvidíte ani raz, napriek tomu to nijako neuberá na pôsobivosti prostredia.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite