Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Knižnica .týždňa: Väčšina kultúry pochádza z reflexie smrti

.ľubomír Jaško .kultúra .kultúra

Rozprávanie o smrti nie je spôsob, ako nad ňou vyhrať – smrť sa vždy presadí. Je to však spôsob, ako sa naučiť lepšie a citlivejšie žiť. Aj preto si táto kniha svoj podtitul „živé rozhovory o smrti“ v plnom rozsahu zaslúži.

Knižnica .týždňa: Väčšina kultúry pochádza z reflexie smrti Lucie Vopálenská, Michal Plzák: Pro smrt uděláno. Kalich 2021.

rozhovory bez mejkapu

Kniha o smrti a luxusná? Áno, aj také môže byť. Knižná kolekcia 26 rozhovorov o zomieraní a smrti je luxusná svojou vizuálnou podobou. Respondenti sú v nej predstavení fotografiami Františka Plzáka, ktoré sú prívetivo melancholické a súčasne úprimné. Nič iné pri tejto téme ani neprichádzalo do úvahy. Všetci zúčastnení zavrhli falošné pózy či snahu „upraviť” tvár starnutia.

Kniha je luxusná aj vďaka priestoru, ktorý každý z opýtaných dostal na svoje rozprávanie. Nikto sa nikam neponáhľal. Žiadny príbeh nie je strihnutý v polovici, každý pocit je povolený a každá spomienka vzácna.

Autori ukázali krásnu silu empatie. Dôležitejšie, ako sledovať pripravený reťazec otázok, je načúvať a postupne sprístupňovať čitateľovi najtajnejšie priestory duší. 

Najpresnejšou charakteristikou tejto knihy rozhovorov je komplexnosť. Vo výbere respondentov aj v ich prístupoch a témach, o ktorých sú ochotní rozprávať. Hoci autori upozorňujú, že  ambíciou nebolo spraviť sociologicky reprezentatívnu vzorku osobností, ich výber je dokonalý. 

„Živé rozhovory o smrti nedokážu zmazať všetky obavy. Smrť zostáva tajomstvom a predstava umierania v nás vyvoláva hrôzu.“

Vystupujú ľudia všeobecne známi (knieža Schwarzenberg, biskup Václav Malý, Ivan Havel, Dana Němcová, rabín Karol Sidon, sociologička Jiřina Šiklová, hudobník Jan Spálený), ale aj – aspoň pre slovenského čitateľa – menej známe postavy z prostredia akademického a umeleckého. 

Zaujímavou kategóriou sú tí, ktorí sa zomieraniu a smrti profesijne venujú. Notárka, šéf pohrebného ústavu, zakladateľ cechu hrobárov či riaditeľka mobilného hospicu rozprávajú o zomieraní prakticky a realisticky. Ani oni sa nevyhýbajú osobnejším otázkam, ktoré boli adresované ostatným.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite