Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Smrť a utrpenie nie sú zdanie, sú skutočné

.tomáš Zálešák .názory

Dnes slávime Veľký piatok, alebo tiež „piatok utrpenia Pána“. Deň, na ktorý s obľubou zabúdame, ba zdá sa, že aj v praxi cirkevných zborov býva často akosi zatienený, ako chúlostivá a pohoršujúca vec, nevítaná komplikácia, ktorú netreba príliš rozmazávať.

Tomáš Zálešák

z veľkonočných sviatkov radšej odstrihneme tú časť, ktorá hovorí o utrpení a smrti; ponecháme si len tú, ktorá hovorí o zmŕtvychvstaní, ktoré si potom samo zosvetštíme na „sviatky jari“, na oslavu života (meštiacky usporiadaného aj bohémsky roztopašného), na príležitosť uistiť sa v tom, ako dobre sme sa konieckoncov vedeli zariadiť na tomto svete.

Aj tú oku viditeľnú symboliku si patrične prispôsobujeme. Veľkonočný zajačik je akiste príjemnejší, než pohľad na Ukrižovaného. Radi síce myslíme na zmŕtvychvstanie, v kútiku duše však dúfame, že ho aj tak nebudeme potrebovať; veď sme vo svojej najhlbšej podstate vlastne nesmrteľní, len keby sme si to dokázali dostatočne vsugerovať. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite