Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Soľ, prvá chuť

.jozef Koleják .kultúra .dobré jedlo

Nedá sa bez nej variť, nedá sa bez nej piecť. Nechýba v žiadnej domácnosti a siaha sa po nej zo všetkých dochucovadiel najčastejšie. Je hlavnou hrdinkou rozprávok, symbolom čistoty a pravdy, súčasťou ustálených slovných spojení. Žije s nami odjakživa. Soľ.

Soľ, prvá chuť Getty Images Soľ nielen ochucovala a konzervovala jedlo, využívala sa aj pri liečení.

tak ako pod zemou vytvára biele rieky, jemné pradivo kamenných soľných žíl, podobné vlákna vytvorila aj na povrchu zeme. Síce nepriamo, no prežili od tých najstarších dôb až podnes. Bola to práve soľ, ktorá formovala našu civilizáciu – náš rast od primitíva ku kultivovanému človeku. Vďaka nej totiž vznikali prvé cesty a obydlia popri nich, ľudia vymýšľali, ako najlepšie vymyslieť jej prepravu k čo najväčšiemu počtu ľudí, čo si vyžiadalo zopár prevratných vynálezov – napríklad koleso. Ako však ľudstvo k soli prišlo? 

Vraj si náš prapredok pri poľovaní všimol, že zverina rada vyhľadáva miesta s odkrytými kamennými žilami, ktoré chodieva oblizovať a že k takýmto soliskám v podstate vedú všetky zvieracie cestičky, podobne, ako neskôr budú viesť všetky cesty do Ríma. Keď pračlovek videl, ako zver oblizuje akúsi bielu skalu, povedal si, že na tom niečo bude a oblizol ju tiež. Nechutilo to bohvieako. No pre istotu si z tej skaly zobral, aby ju ukázal kamarátom v jaskyni. No a tak sa stalo, že naša prvotnopospolná pospolitosť začala s tým kameňom experimentovať. Zrejme netrvalo dlho, poobtierali o ňu nejaké to mäso a zistili, že nielenže lepšie chutí, ale nasolené aj omnoho dlhšie vydrží. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite