Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Z Paríža do Kyjeva a späť

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo

Tento text, hoci v nadľahčenom žánri, chce v období, keď sa svetu priťažilo, vzdať hold napadnutej Ukrajine a jej kultúrnemu bohatstvu – do ktorého patrí aj to kulinárske.

Z Paríža do Kyjeva a späť GETTY IMAGES Plnený kurací rezeň celý svet pozná pod názvom kyjevské kurča.

nie je od nás, ale poznáme ho dôverne. Až tak, že je skoro každý deň na nejakom tom menu závodnej jedálne. Plnený kurací rezeň, ktorý celý svet pozná pod názvom kyjevské kurča.

Dnes sa toto jedlo považuje za bežné, niektorí snobi šmrncnutí malomestom ním dokonca ostentatívne pohŕdajú: veď čo je na tom, naplniť vyklepané kuracie prsia, zarolovať, obaliť v trojobale a vypražiť na oleji? Nuž, v čase ich vzniku šlo o prevratnú novinku, ktorá prevalcovala zaužívané chute. A že pri tejto lahôdke ide v prvom rade o chuť, svedčí práve to, ako si kyjevské kura neustále drží pozície v ponuke bistier a reštaurácií. Kedysi sa síce podávalo výhradne na dvoroch aristokracie a mestskej smotánky, no dnes je už dostupné aj pre bežného človeka hľadajúceho sýte a chuťovo výdatné jedlo. To mu okrem neodolateľnej kombinácie šťavnatej kuraciny a maslovej plnky na jazyk prinesie aj chrumkavú korunu vypraženého trojobalu, čo sa v našich končinách, trvalo poznačených tradíciou viedenského rezňa, vždy ráta.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite