Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Reedícia albumu Zelená od Štrpku a Ursinyho - ide o to, nezabudnúť lietať

.peter Bálik .kultúra .hudba

Na piatom albume Zelená, ktorý vychádza teraz v reedícií, si autorská dvojica Štrpka/Ursiny našla definitívne svoju hudobnú tvár.

Reedícia albumu Zelená od Štrpku a Ursinyho - ide o to, nezabudnúť lietať Dežo Ursiny/Ivan Štrpka: Zelená, Opus, 1986, reedícia Opus/Warner Music, 2021.

pri reedíciách kultových albumov Deža Ursinyho a Ivana Štrpku vládol donedávna veľkých chaos. Najviac si to odniesla ich piata radovka Zelená – tá koncom 90. rokoch vyšla s iným obalom a s bonusmi, ktoré tam nemali čo hľadať, a hlavne bez mena jedného spoluautorov celej nahrávky - Ivana Štrpku.  Až v roku 2012 vyšla naraz kompletná Dežova diskografia, ale v rámci šetrenia materiálu sa Zelená ocitla v balení spolu s jej o rok mladšou dvojičkou – albumom Na ceste domov.

Ku skutočnému Ursinyho návratu prispel až comeback vinylov v minulom desaťročí, ktorý poukázal na hodnotu jeho a Štrpkových skladieb. Dobre si spomínam na veľké ponovembrové výpredaje platní v predajniach Opusu. Jeho nahrávky boli vtedy ležiaky, ktoré sa predávali za 5 československých korún. Dnes je všetko inak. Za pôvodné vydania sú dnes zberatelia ochotní vysoliť 40 až 50 eur. To je rukolapný dôkaz, že o jeho hudbu je stále záujem, a potvrdzuje sa fakt, že Dežova hudba sa stala súčasťou našej DNA a dedí sa z generácie na generáciu.

vykročiť zo seba

Album Zelená vyšiel v polovici 80. rokov. S odstupom času vidíme, že bol dôležitým medzníkom spolupráce Ursinyho a Štrpku. Ich tvorba mala svoj vývoj. Po artrockových albumoch zo 70. rokov sa im podarilo vytvoriť Modrý vrch, popri KonvergenciáchZvonkoch jeden z najlepších slovenských albumov všetkých čias. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite