Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Rewind: George Harrison, Crosby, Stills, Nash and Young a Joni Mitchell

.peter Bálik .kultúra

Nič nové na svete, nové albumy cez leto takmer nevydávajú a tak si dáme si repete. V týchto týždňoch vyšlo niekoľko zaujímavých reedícií nahrávok, ktoré vyšli na prelome 60. a 70. rokov. Najslávnejší album Georga Harrisona All Things Must Pass sa nafúkol do obrovských rozmerov. Legendárny debut štvorice Crosby, Stills, Nash and Young znie v jeho novej verzii trochu inak. Prečo? Prvé štyri albumy Joni Mitchell, vrátane magického (Blue), sa ocitli pod jednou strechou.

Rewind: George Harrison, Crosby, Stills, Nash and Young a Joni Mitchell

george Harrison: All Things Must Pass (Capitol)

Keď sa The Beatles v roku 1970 rozpadli, ako prvý bol na ťahu George Harrison. Keďže v jeho starej kapele hrala prím skladateľská dvojica Lennon-McCartney, jeho pesničky sa na albumy kapely dostávali len občas. George mal v šuplíku toľké množstvo vlastných skladieb, až z neho vypadávali. Okrem to na prelome šiestej a siedmej dekády bol na vrchole svojich kreatívnych síl. Pre Abbey Road zložil nesmrteľné Something a Here Comes The Sun a na svojej prvom sólovom albume All Things Must Pass (1970) len pokračoval v nastolenom trende. Ten vyšiel ako trojalbum a okrem My Sweet Lord, What is Life, či titulnej All Things Must Pust, obsahoval ďalšie perly ako Isn’t It A Pitty, dylanovskú If Not For You, či Hear Me Lord. Boli to často skladby, ktoré George ponúkal The Beatles, ale neuspel. Jeho prvá sólovka je dodnes považovaná za masterpiece, ktorá v čase vydania zatienila debuty ostatných členov The Beatles. Harrison sa počas svojho života k albumu vracal, občas si zafrfľal na megaprodukciu Phila Spectora, no nikdy na ňom nezmenil ani vlások. Až teraz do nahrávky zasiahol jeho syn Dhani, ktorý za použitia moderných technológií namixoval album tak, aby poslucháč mal pri počúvaní nový zážitok. Jeho mix All Thing Must Pass je oveľa viac čitateľnejší a menej „spectorovatejší“ s výraznejším Georgovým vokálom. 50+1 výročie albumu je nové aj na výrazný bonusový materiál. Okrem pôvodného albumu obsahuje demonahrávky, zvyšky z nahrávania a nevydané skladby, z ktorých mnohé sa kvalitou približujú k originálnemu albumu. Celkovo ide o 47 trackov, z ktorých len 5 bolo dodnes zverejnených. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite