Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Modrý album Joni Mitchell

.peter Bálik .kultúra .kultúra

Pred päťdesiatimi rokmi vyšiel kanadskej pesničkárke Joni Mitchell album Blue, jeden z najkrajších albumov všetkých čias, ktorý pojednáva o jej milostnom živote, ale aj o konci hipíckej epochy.

Modrý album Joni Mitchell GAB ARCHIVE/GETTY IMAGES Joni Mitchell a apalačský dulcimer, na ktorom zložila na Kréte aj pesničku Carey k narodeninám svojho priateľa z hipisáckej komunity v Matale. Nástroj použila i v ďalších skladbách na albume Blue v roku 1971.

kto je lepší? Joni Michtell alebo Bob Dylan? Niektorí v tom majú jasno. Joni! Napríklad David Crosby tvrdí, že Joni a Bob majú rovnako dobré texty, no Joni je určite lepšia hudobníčka. Pri Dylanovi vieme vystopovať, z akých zdrojov vychádzal, keď skladal svoje geniálne pesničky. U Joni to také isté nie je. Táto kanadská pesničkárka je totiž úplný originál, jej hlavnou inšpiráciou je nekonečná hudobná genialita a mapovanie vlastného vnútra. Jej piesne sú denníkmi jej života. 

donaha

Hudba Joni Mitchell odmieta zostarnúť. Dôkazom je mediálna oslava 50. výročia jej najslávnejšieho albumu Blue, v rámci ktorej hudobné osobnosti od folku až po džez vzdávajú hold nahrávke, ktorá vyšla v roku 1971 a dodnes patrí medzi najlepšie albumy všetkých čias. Blue patrí medzi platne spadajúce do kategórie „break-up albums“, pretože pojednávajú o rozpade vzťahov. Najslávnejším z nich je Blood On The Tracks Boba Dylana, no kým on rieši koniec svojho prvého manželstva, na Blue možno vystopovať rovno troch mužov. Je to album o Joni hľadajúcej a tápajúcej v komplikovaných vzťahoch, ktoré sa odohrávajú na konci jednej dejinnej epochy. 

Veľa ľudí spievalo o voľnej láske, no málokto bol vo svojich piesňach taký úprimný ako práve ona. Keď si zástupcovia vydavateľstva Reprise vypočuli skladbu River z modrého albumu, ktorá vypovedá o konci vzťahu s Grahamom Nashom, prosili ju, aby ju z albumu vyhodila. Dnes vieme, že by to bol hriech. River je jej ikonický song, no vydavateľ mal vtedy pocit, že sa im vyzlieka emocionálne priamo pred očami. Dokonca aj jej kolega Kris Kristofferson speváčke radil, aby si pri písaní skladieb nechala niečo aj pre seba. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite