Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Za Braňom Alexom. Chodil a vybavoval, zatiaľ čo ostatní sa váľali a lízali smotanu

.peter Bálik .kultúra .profil

Hral na base v Zóne A a Slobodnej Európe. Braňo Alex bol rokenrolovou hviezdou, ktorej život nakoniec pohltila závislosť.

Za Braňom Alexom. Chodil a vybavoval, zatiaľ čo ostatní sa váľali a lízali smotanu ANDREJ BÁN Slobodná Európa v roku 1990: Ozi, Braňo Alex, Sveťo Korbel a Whisky.

braňo Alex si robil zo seba žarty, že je rokenrolová hviezda, no v skutočnosti ňou bol so všetkým, čo k tomu patrí. Na začiatku svojho hudobného života skutočne žiaril. Hral v Zóne A a neskôr ťahal dopredu aj Slobodnú Európu. Zložil veľa skvelých pesničiek, hral skvele na basovej gitare, bol prirodzeným šoumenom, no v momente, keď sa v jeho živote objavili drogy, začal postupne vyhasínať. 

ani zrno nazmar

Navždy si ho budeme pamäť z týchto dvoch skvelých bratislavských pankových kapiel, no pôvodne začínal v garáži svojho domu, kde spolu s kamarátom z pubertálnych čias Sveťom Korbelom založili v roku 1980 skupinu Punkharti. Bola to jedna z prvých punkových kapiel v celom Československu. „Všetky pesničky boli antikomunistické, keby sa to dostalo k eštebákom, odvezú nás rovno na Sibír,“ spomína Sveťo. „Najviac sa mi hnusí/národ menom Rusi“ alebo „Nenávidím všetko, čo neni pank/Lesy, hory a ruský tank“ vychádzalo z garáže na Jaskovom rade v Bratislave, kde trio malo svoj hlavný štáb. Punkharti to ďaleko nedotiahli. Mali len jeden koncert, aj ten len vo svojej garáži pre šiestich kamarátov a jedného psa. „Nakrútili sme z toho lajvku. Tlieskali sme aj my z kapely, aby bolo na kazete viac aplauzu,“ smeje sa Sveťo.

Neskôr sa Braňo so Sveťom dali dohromady s ďalšími pankermi Koňykom a Leďom, ktorí vtedy hrávali v skupine Paradox. Braňo pomenoval nové zoskupenie Antizóna, no keď názov u usporiadateľa koncertu neprešiel, premenovali sa na Zóna A. Legenda bola na svete. Vôbec prvá pieseň, ktorú skupina nacvičila, bola Braňova skladba Bezsenné predstavy – „perfektne lesklý je polnočný vlak/idúci krajinou bez nástrah.“ Aj keď táto pätica fungovala v polozakázanom režime, stala sa zjavom na československej scéne. Svoj vklad priniesol do kapely aj basák. Medzi jeho najznámejšie piesne patrili Muž s kožušinovým límcom, Krajina nevšedných chvíľ, Pakáreň alebo jednoduchá, no geniálna Puf a Muf, ktorá sa dočkala aj klipu od slávneho karikaturistu Viktora Kubala, otca kreslených mačiek. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite