Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Hudobníci Libertatem Esemble. V tej hudbe musí byť nejaký čert

.peter Bálik .kultúra .kultúra

Hudobná dvojica Robert Pospiš a Martin Sillay vytvorila spolu s hudobníkmi Nikolajom Nikitinom, Kornelom Fekete-Kovácsom, Nenadom Vasilićom, Jancsi Rigóm jr. a Mariánom Ševčíkom nové medzinárodné zoskupenie Libertatem Esemble. Výsledkom hľadania spoločného jazyka je album Hiawatha.

Hudobníci Libertatem Esemble. V tej hudbe musí byť nejaký čert BOROSI NÉMETH Robo Pospiš a Martin Sillay vravia, že Hiawatha nie je album, ktorý vznikol klasickým spôsobom, ale ide skôr o koláž tónov, ruchov a básní, ktoré spolu vytvárajú rôzne celky. Začali ho nahrávať už v decembri 2019 v štúdiu Real Music House.

keď nahrávali album, spevák Robert Pospiš v jednej starej knižke objavil text o slávnom indiánskom náčelníkovi Hiawathovi, ktorý podľa legendy spojil všetky indiánske kmene. Do toho sa mu prisnil sen o bizónovi, ďalšom dôležitom symbole indiánov. Zrazu nebolo o čom. Nový album medzinárodnej skupiny Libertatem Esemble dostal názov Hiawatha. „Toto meno odzrkadľuje to, o čo sme sa snažili na tejto doske,“ hovorí spevák a textár a dodáva: „Libertatem tvoria hudobníci z rôznych krajín a ich spoločným jazykom je hudba. Do toho všetkého prišla táto indiánska mytológia a fenomén spájania prírody, človeka a snov. Tieto slová nás pritiahli a nakoniec sme ho brali ako samozrejmosť.“

hrať, spievať, hľadať

Za týmto súborom sa okrem Pospiša skrývajú jeho najbližší spolupracovníci gitarista Martin Sillay a saxofonista Nikolaj Nikitin, ktorí do bratislavského štúdia dotiahli skvelých hudobníkov zo stredoeurópskeho regiónu. Na base hrá Nenad Vasilić, na klávesách Jancsi Rigó jr., na trúbke Kornel Fekete-Kovács a na bicích Marián Ševčík. Ako toto obsadenie napovedá, Hiawatha nie je hudba, pri ktorej si môžete robiť kávu alebo čítať, vyžaduje celého človeka a aktívne počúvanie. Sú to skladby, do ktorých sa človek musí ponoriť. Pokiaľ sa v jeho hlave rozhostí pokoj a mysľou mu začnú slobodne prúdiť myšlienky, je na dobrej ceste. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite