Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Rewind: Daniel Lanois, Ryley Walker a Koreňova zelenina

.peter Bálik .kultúra

Kanadský zvukový kúzelník Daniel Lanois vzdal poctu gospelovej hudbe. Americký folker Ryley Walker nahral artrockový album. Bratislavská Koreňova zelenina prichádza s debutovým albumom.

Rewind: Daniel Lanois, Ryley Walker a Koreňova zelenina

Daniel Lanois: Heavy Sun (Maker Series)

Po svete nechodí veľa osobností, ktorí dokážu byť skvelými muzikantmi a zároveň uznávanými producentami zároveň. Daniel Lanois je v tomto smere absolútnom výnimkou. Svoje meno si spravil predovšetkým ako človek, ktorý stojí za nádhernými nahrávkami Boba Dylana, U2 alebo Petra Gabriela. Kto vie ako by znel napríklad Dylanov kľúčový album Time Out Of Mind nebyť Lanoisa, pre ktorého je nové nahrávanie veľkou výzvou a zároveň dobrodružstvom. Popri produkovaní má Daniel Lanois aj svoju vlastnú hudobnú kariéru. Nedávno dal o sebe vedieť sondtrackom k počítačovej hre Red Dead Redemption 2, no tentoraz sa vybral trochu iným smerom.

Na aktuálnom Heavy Sun vzdáva hold gospelovej hudbe. Album síce vznikol pred pandémiou, no svojim obsahom sa do tejto doby úplne hodí. Nahrávke dominujú gospelové harmónie a zvuk klasických klávesových nástrojov, vrátane Hammondu. To všetko na pozadí typickej Lanoisovskej atmosferickej produkcie známej z jeho najslávnejších albumov, na ktorých zanechal svoje meno. Jeho autor o Heavy Sun povedal, že ho vydal aj preto, aby pozdvihol dušu ťažko skúšaného človeka v týchto časoch. Bol to správny krok, spirituálna hudba má v tomto svete svoje miesto. Heavy Sun nájdete zatiaľ len na streamovacích servisoch. 

Ryley Walker:  Course In Fable (Husky Pants Records)

Je to taký malý paradox. Na americkej scéne funguje skupina folkáčov, ktorí majú bližšie k starému anglického folku než k domácemu country a blues. Ryley Walker je jeden z tých pesničkárov, ktorého hrdinom nie je ani tak Bob Dylan, ale skôr anglickí folkeri ako Richard Thompson, John Martyn,  Bert Jansch a špeciálne Nick Drake. Stará anglická folková hudba je totiž nevyčerpateľná inšpirácia, z ktorej ťaží aj Ryley Walker.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite