Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Rewind: Valerie June, Joe Strummer a Neil Young

.peter Bálik .kultúra

Na americkej scéne sa zrodila nádherná hviezda. Volá sa Valerie June. Joe Strummer má ďalšiu výberovku, poukazuzjúcu na jeho hudobného génia. Neil Young vypúšta nový diel jeho bezodných archívov.

Rewind: Valerie June, Joe Strummer a Neil Young

 Joe Strummer: Assembly (Warner Music/Dark Horse)

Keď anglický rocker a niekdajší hlas The Clash v roku 2002 zomrel, bola to veľká strata. Joe Strummer mal len päťdesiat rokov a mal toho toľko pred sebou. Po rozpade The Clash strávil dlhé roky v úzadí, občas si zahral v nejakom filme alebo sem-tam nahral nejakú pieseň, no vyzeralo, to že sa ocitol v predčasnom dôchodku.

Nakoniec sa mu predsa podarilo vystúpiť zo svojho tieňa a s partiou mladých muzikantov založil skupiny Joe Strummer and The Mescaleros. Nahral s ňou dva výborné albumy, no počas dokončovania toho tretieho náhle zomrel. Príčinou smrti bol infarkt.

 Trvalo ďalšie roky, kým sa o jeho pozostalosť postarali kompetentní ľudia. Nahrávky s Mescaleros našli pdomov na značke Dark Horses, ktorú kedysi založil George Harrison a dnes spravuje jeho syn Dhani. Kompilácia Assembly je výberom z jeho troch posledných albumov, doplnená o dve živé pesničky I Fought The Low a Rudie Can’t Fail z katalógu The Clash, plus staršie Strummerove veci. Joe začínal ako pubrocker, neskôr sa presadil ako punker, no jeho hudba sa časom stala kozmopolitnou. Nahrávky s The Mescaleros sú toho dôkazom, že pre Joea Strummera bol svet jednou veľkou globálnou dedinou. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite