Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Knižnica Martina Mojžiša: Jazykové okná dokorán

.martin Mojžiš .kultúra .knižnica

Čeština 2.0 je internetový slovník nových českých slov. Tento projekt Martina Kavku je krásnym a vtipným holdom živému českému jazyku. Po desiatich rokoch zbierania novotvarov vyšli najlepšie úlovky knižne. Knižka sa volá Hacknutá čeština.

Knižnica Martina Mojžiša: Jazykové okná dokorán Martin Kavka a Michal Škrabal: Hacknutá čestina. Neortodoxní slovník dnešní mateřštiny. Jan Melvil Publishing, Brno, 2018.

čeština nie je len jazyk, ktorý je Slovákom zrozumiteľný prakticky bez akéhokoľvek štúdia. Pre starších Slovákov je to významná súčasť jazykového prostredia, v ktorom vyrastali. České knihy, české preklady a najmä české filmy a český dabing. Televízor je veľký jazykový pedagóg. Ešte aj na slovenských lazoch sa pri hre na Nemcov a partizánov kričalo „ruky hore”, ale pri hre na kovbojov a indiánov „ruce vzhůru”. A aj dnes platí, že staršia generácia cituje repliky z Pulp Fiction v češtine, zatiaľ čo mladšia v angličtine.

V časoch, keď sme knihy čítali v origináloch len málo, bola aj na Slovensku jazykom svetovej literatúry skôr čeština ako slovenčina. A pôsobila akýmsi bohatším a živším dojmom. Dnes si myslím, že to nebolo dané jazykmi samotnými, ale vyššou priemernou kvalitou českých prekladateľov. Na Slovensku niekedy prekladali knihy úplní jazykoví analfabeti, ktorí dokázali naraz przniť pôvodný jazyk aj slovenčinu. (Dodnes si pamätám na výrok svojho brata Michala, že vetu, ktorá by v českom preklade znela ako „teď si to střihnem vo pár lupenů, Béďo”, by jeden konkrétny slovenský génius pokojne preložil ako „teraz si zahráme o niekoľko doláčov, priateľko.”)

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite