Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Martin Mojžiš: Kvantová teória polí

.martin Mojžiš .časopis .literatúra

Odkedy som začal prispievať do rubriky .knižnica, vedel som, že raz napíšem o knihe, ktorá sa do spoločenského týždenníka vôbec nehodí. O odbornej knihe, ktorá je pre väčšinu ľudí úplne nečitateľná. Prečo o nej chcem písať? Lebo si to zaslúži.

Martin Mojžiš: Kvantová teória polí

laureát Nobelovej ceny za fyziku Steven Weinberg je autorom stoviek odborných článkov a viacerých populárnovedeckých kníh, ktoré sú väčšinou zaujímavejšie a hlbšie než oveľa známejšie knihy Stephena Hawkinga. Okrem toho je autorom niekoľkých učebníc z rôznych oblastí teoretickej fyziky – od kvantovej mechaniky až po kozmológiu. Dôvodom napísania väčšiny z nich bola Weinbergova nespokojnosť so všetkým, čo bolo dovtedy na trhu dostupné. A boli to pritom desiatky a desiatky učebníc, mnohé celkom vydarené.

„V kvantovej teórii poľa je to ako v zradnom močiari, kde je voľný pohyb nebezpečný.“

Vydanie každej Weinbergovej učebnice je udalosťou. Každá je v niečom originálna a každá sa stala vítaným doplnkom k ponuke existujúcich kníh. Ani jedna sa však nestala novým kánonom, ani jednu nezačala väčšina univerzít používať ako knihu číslo jeden pre príslušnú prednášku. A to ani v prípade jeho Kvantovej teórie polí, ktorá sa všeobecne považuje za najlepšiu knihu napísanú na túto tému. Všetci ju, samozrejme, odporúčajú ako doplnkovú literatúru, ale málokto podľa nej naozaj učí. A nedá sa tomu príliš čudovať, pretože z didaktického hľadiska to nie je nijaké veľdielo. Je to skôr monografia než učebnica a nepracuje sa s ňou ľahko. Tak čo je na nej také dobré?

ako?

Kvantová teória poľa je spojením dvoch najrevolučnejších fyzikálnych teórií 20. storočia – teórie relativity a kvantovej mechaniky. Spojiť tieto dve veci do jedného celku išlo len veľmi ťažko a pre študentov fyziky je výsledok tohto spojenia dodnes podstatne ťažšie stráviteľný ako jednotlivé ingrediencie (ktoré samy osebe rozhodne nepatria k ľahkej duševnej strave).

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite