Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Dylanov masterpiece

.peter Bálik .kultúra .kultúra

Svet je drsné a násilné miesto, no aj v ňom je miesto na vykúpenie, odkazuje 79-ročný Bob Dylan na novom albume Rough and Rowdy Ways.

Dylanov masterpiece Isabel Infantes/PA via AP Spevák Bob Dylan na koncerte v londýnskom Hyde Parku.

je verejne známe, že keď sa dostanete s Bobom Dylanom do štúdia, musíte podpísať istý papier. Nevie sa, čo presne je jeho obsahom, ale ak ho podpíšete, o tom, čo sa ste robili v nahrávacom štúdiu, nemôžete kecnúť ani slovo. Dylan je človek, ktorý si vždy veľmi úzkostlivo stráži svoje súkromie a aj svoju prácu. Keď sa omylom zmienite v médiách, že ste práve s maestrom nahrávali nový album, buďte pripravený na hordu nemilosrdných právnikov!

O tom, že Bob Dylan má novú platňu, sa prvýkrát začalo hovoriť už v zime. Na internete sa objavili dokonca jej názov – Days Of Yore a dokonca aj playlist s názvami pesničiek, ktorý sa ukázal falošný. Na takýto postup sú vak dylanológovia už zvyknutí, podobné dezinformácie, ktoré vypúšťajú rôzni blázni, tu boli už v minulosti. No teraz žijeme v ére sociálnych sietí, a tak netrpezliví fanúšikovia pátrali ďalej, dokonca aj na twitteroch a Facebookoch členov jeho sprievodnej kapely, ktorí v tom čase trávili podozrivo veľa času v nahrávacom štúdiu, či na twitteri manželky gitaristu Boba Britta, ktorá sa sťažovala, kedy sa jej muž vráti konečne domov.

dosť bolo Sinatru

Prehnaná zvedavosť bola do veľkej miery pochopiteľná. Posledný album s pôvodnými pesničkami Dylan vydal už pred ôsmimi rokmi. O platni Tempest (2012) sa hovorilo ako o jeho labutej piesni, lenže Dylan, ktorý je určite nejpredvídateľnejším umelcom v histórii popmusic, pri ktorom vôbec neviete odhadnúť jeho ďalší krok, zrazu stočil volant a prišiel s albumom coverov Shadows In The Night (2015), ktoré kedysi spopularizoval Frank Sinatra. O rok neskôr vydal jeho pokračovanie Fallen Angels (2016) a keď sme si už mysleli, že túto historickú etapu už definitívne vyčerpal, tak vydal rovno trojalbum Triplicate (2017), čerpajúci z rovnakého teritória, čiže z veľkého amerického spevníka. 

Photo by Vince Bucci/Invision/AP, File

Ten sa predsa len zdal nadbytočný, no pri starom pánovi sme sa v posledných rokoch museli zmieriť s tým, že musíme byť trpezliví. Dylan, ktorý  bol v minulosti extrémne plodným autorom, v jednom rozhovore povedal, že nové pesničky k nemu prichádzajú ako prvá ruža v máji. Jeho múza už neprúdi tak ako predtým, no osemročná pauza sa zdala až príliš dlhá. V minulosti prekonal rôzne krízy spojené s kreativitou a hudobnou potentnosťou, ktoré sa snažil zahnať starostlivosťou o rodinu, nekonečným koncertovaním alebo nahrávaním bluesových tradicionálov alebo, ako sa v poslednom čase ukázalo, revidovaním sinatrovského spevníka.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite