Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Soundtrack pre tieto dni. Le Payaco a Queer Jane

.peter Bálik .kultúra .hudba

Na nezávislej značke Bruuder Records vyšli v týchto dňoch dva pozoruhodné albumy. Le Payaco a Queer Jane delí jedna generácia, no niečo ich spája.

Soundtrack pre tieto dni. Le Payaco a Queer Jane PRESSFOTO BRUUDER RECORDS: MARTIN ČREP Le Payaco a Queer Jane sú bratislavské kapely, ktoré vydávajú svoje nové albumy v nezávislom vydavateľstve Bruuder Records.

predstavte si, že ste nahrali nový album. Chcete, aby sa dostal k čo najviac ľuďom. Určíte dátum vydania, zvolíte promotion, zorganizujete koncerty – no a nakoniec z toho takmer nič neplatí, lebo život ochromí celosvetová pandémia. Niektorí sa rozhodli svoje veci rovno stiahnuť z ponuky, iní k tomu pristúpili úplne opačne. Napríklad anglická folková speváčka Laura Marling chcela svoj nový album Songs for Our Daughter vydať až v auguste, no presunula to späť, vraj načo zadržiavať niečo, čo by mohlo ľuďom pomôcť v ťažkých časoch. To je silné gesto, ktoré len potvrdzuje prvotný dôvod, prečo v konečnom dôsledku existuje hudba. Aby potešila ľudí. Teraz to platí dvojnásobne.

Na platne a CD môžu nateraz fanúšikovia zabudnúť, ale našťastie je tu streaming a s ním aj najkratšia cesta hudby k poslucháčovi. To je zrejmé aj nezávislému vydavateľstvu Bruuder Record. Stojí za ním dvojica Tomáš Sloboda a Branislav Kaľavský, ktorí sa nezľakli korunkovitého vírusu a nestiahli svoje jarné tituly. Koncom marca vyšiel u nich tretí album Amen Dolores od bratislavského tria Queer Jane a v polovici apríla dlho očakávaný šiesty album Le Payaco Pohybliví v nehybnom. Obe kapely delí jedna generácia, no niečo ich spája. Nie je to len osoba Tomáša Slobodu, ktorý sa podieľal na spoluprodukovaní Amen Dolores a zároveň hrá a spieva v Pajácoch, ale je to najmä podobný pohľad na hudbu, vychádzajúci z filozofie The Sixties a dnešnej alternatívnej hudby. Každá z nich sa však na to pozerá svojím zaujímavým spôsobom.

povolená droga

Tí najväčší fanúšikovia Boba Dylana asi tušia, že názov Queer Jane je malá parafráza na jeho pesničku Queen Jane Approximately. Kapela okolo speváka a skladateľa Vlada Nosáľa, kde hrá aj bubeník a vokalista Adam Jánoš a basgitarista Lukáš Valter, vznikla v roku 2012. Nedá sa povedať, že by sa už týmto mladým hudobníkom podarilo presadiť, skôr si svojich fanúšikov stále hľadajú, no nebudeme ďaleko od pravdy, keď napíšeme, že Queer Jane sú skrytou senzáciou slovenskej alternatívnej scény. Na potvrdenie tejto vety postačia jednoduché fakty:

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite