Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Vydržme, láska prichádza k nám

.peter Bálik .kultúra .kritika

Koncom šesťdesiatych rokov bola na svete jedna skupina, v ktorej sa stretlo toľko talentu, že dokázala konkurovať aj The Beatles. Na rozdiel od liverpoolskej štvorky však na vrchole svojich najväčších tvorivých síl dokázala fungovať len zopár mesiacov. CSNY.

Vydržme, láska prichádza k nám Crosby, Stills, Nash and Young: Déjà Vu, Atlantic, 1970

za týmito štyrmi veľkým písmenami sa skrývajú pesničkári David Crosby, Stephen Stills, Graham Nash a Neil Young, ktorých veľdielo Déjà Vu si pripomíname práve v týchto dňoch. Debutový album CSNY vyšiel presne pred päťdesiatimi rokmi. Je to nahrávka milovaná generáciami fanúšikov, ktorá sa dokonca dočkala vydania aj v komunistickom Československu v rámci edície Hi-Fi klubu. Album priniesol niekoľko veľkých hitov ako Teach Your Children, Helpless alebo Our House a aj vďaka skladbe Woodstock pomohol definovať generáciu detí kvetov.  

Lenže už menej sa hovorí o tom, za akých ťažkých okolností táto, na prvý pohľad ľahká, hipícka hudba vznikala a že aj napriek svojmu úspechu (pred vydaním si ju predobjednali dva milióny ľudí) hudobní kritici a fanúšikovia hovoria o tom, že štvorica nikdy nenaplnila svoj potenciál. Skutočne, Déjà Vu mohol byť oveľa lepší album, keby...

hipícky sen

„Vydržme, láska prichádza, láska prichádza k nám,“ spievajú v úvodnej skladbe Crosby, Stills, Nash a Young. Ak by hipíci mali svoju cirkev, pieseň by mohla byť ich chorálom. Ľahká, teplá, prirodzená, kryštalicky čistá. Lenže v skutočnosti to počas nahrávania albumu bolo často úplne naopak. No najprv sa musíme vrátiť trochu späť. 

Skupina CSNY má základ v predchádzajúcom projekte CSN, v ktorom sa stretol Crosby so Stillsom a Nashom, ktorých dal osud dohromady v kopcoch pri Los Angeles vo štvrti milionárskych domkov Laurel Canyonu, kde sa začala grupovať americká rocková aristokracia tej doby. Traja fantastickí pesničkári sa ocitli na rázcestí. Stillsovi sa rozpadla skupina Buffalo Springfield, Nash odišiel od svojich The Hollies, pretože sa nezhodol so svojimi spoluhráčmi na ďalšom smerovaní kapely a Crosbyho vyhodil z The Byrds za jeho frivolnú povahu a pesničku o sexe vo trojici.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite