Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Posledný tanec Leonarda Cohena

.peter Bálik .kultúra .kritika

Keď kanadský pesničkár Leonard Cohen pred dvoma rokmi zomrel, zostalo po ňom niekoľko nedokončených piesní. Čo s nimi, škrabal sa po hlave jeho syn Adam. Otec mu nenechal nijaké inštrukcie.

Posledný tanec Leonarda Cohena Leonard Cohen: Thanks For The Dance. Sony Music 2019, 11 piesní, 29 minút.

nedávno sme sa bavili s českým kritikom Jiřím Černým o Leonardovi Cohenovi, jednom z jeho najobľúbenejších spevákov. Povedal, že má radšej jeho starú tvorbu, a to nielen pre texty, ale aj pre jeho nádherné melódie. Suzanne, Hallelujah, So Long, Marianne alebo Famous Blue Raincoat sú krásne piesne, ktoré znejú priam dokonale. 

Leonard Cohen bol však autor, ktorý písal až do svojej smrti a aj keď z jeho piesní ubudlo melódií, poslucháčov zarážal intimitou výpovede a silnými textami. Na konci života mu hlas padol o dve oktávy, skôr deklamoval než spieval, no stále si jeho piesne zachovali svoje čaro. Keď si vypočujete jeho posledný album Thanks For The Dance, stále sa nebudete môcť ubrániť pocitu, že ste svedkami niečoho výnimočného. 

počúvaj kolibríka, nie mňa

Cohen sa preslávil ako skladateľ piesní, ktoré skúmali vzťah medzi telesným a duševným životom, láskou a sexom či vážnosťou okamihu a obyčajným zakopnutím. Predtým, než odišiel z tohto sveta, stihol po sebe poupratovať. Dokončil ešte jeden album a dal dohromady ešte jednu zbierku poézie. 

„Aj v tých najťažších časoch si Cohen zachoval silnú pracovnú etiku a nahrával až do svojej smrti.“

Posledný album You Want It Darker je vlastne rozlúčkou s týmto svetom. V titulnej skladbe sa s poslucháčom lúči hebrejskými slovami Hineni Hineni, čo v preklade znamená „Tu som, Pane“. A hneď v ďalšej skladbe odkazuje: „Opúšťam stôl / už som mimo hry“. Sú to slová, ktoré sa nedajú obísť bez toho, aby sme si neuvedomili blízkosť konca. No ani sám Cohen, ktorého telo sužovala leukémia a bolesti chrbtice, nečakal, že to príde tak skoro. Začiatkom novembra 2016 sa pošmykol vo svojom byte, bolestivo spadol a nečakaný pád bol fatálny. 

Keď 7. novembra 2017 zomrel vo veku 82 rokov, jeho diskografia, ktorú tvorí štrnásť radových albumov, sa zdala definitívne uzavretá. Preto Thanks for The Dance pôsobí ako Cohenovo zmŕtvychvstanie.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite