Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Seriál, ktorý vás nepoteší

.martin Mojžiš .kultúra .kritika

Mimoriadny úspech televízneho seriálu When they see us, ktorý mal na Netflixe premiéru 31. mája, určite nepotešil Lindu Fairstein. A nepotešila ju ani diskusia k tomuto seriálu, sprístupnená na Netflixe minulú sobotu. Bývalá prokurátorka z New Yorku môže ľutovať, že nežije na Slovensku.

spomínaný seriál má len štyri diely a je nakrútený podľa skutočnej udalosti. O tej udalosti sme už v .týždni písali v súvislosti s kauzou Cervanová. Ide o prípad známy ako Central Park Five, čiže o prípad piatich chlapcov vo veku 14 až 16 rokov, ktorí sa v apríli 1989 priznali k znásilneniu a pokusu o vraždu džogerky Trishy Meili. Vyšetrovanie viedla Linda Fairstein.

Všetci piati neskôr svoje priznania odvolali. Všetci tvrdili, že polícia ich na ne počas dlhých výsluchov – bez prítomnosti rodičov a advokátov – priamo naviedla. Z tých výsluchov však neexistujú viedozáznamy. Z priznaní videozáznamy existujú. A práve na ich základe boli chlapci odsúdení na tresty odňatia slobody od šiestich do pätnástich rokov. 

Naozaj to bolo len na základe priznaní, nijaké iné dôkazy proti nim neexistovali. Trisha Meili ich nemohla usvedčiť, pretože utrpela stratu pamäti a na zločin si vôbec nespomínala. Dva vlasy nájdené v nohaviciach jedného z chlapcov nepatrili obeti. Vzorky nájdené na mieste činu neumožňovali dostatočne presnú DNA analýzu, takže do prípadu nevniesli nijaké svetlo. Okrem jednej, ktorú obžaloba pred obhajcami zatajila. Až na súde sa chlapci a ich obhajcovia dozvedeli, že na ponožke obete sa našli spermie, ktorých DNA sa nezhodovala s DNA ani jedného z nich. Porota ich napriek tomu uznala vinnými.

mathias Reyes

V prvom diele seriálu sledujeme vypočúvanie chlapcov a ich priznania. Druhý diel je venovaný súdnym procesom. Tretí a štvrtý diel sleduje osudy chlapcov vo väzniciach a po prepustení. Príbeh je vyrozprávaný z pohľadu odsúdených – polícia, žalobcovia a súdy dostávajú svoje. Podobné je to v tolkšou Oprah Winfrey. Vystupujú v nej herci zo seriálu a päť odsúdených, ktorí majú dnes o tridsať rokov viac. Z druhej strany nie je v diskusii nikto. Na adresu Lindy Fairstein zaznejú tvrdé slová. A ona sa nemôže brániť, pretože tam nie je.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite