Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Nebezpečný človek

.anton Vydra .kultúra .knižnica

Vznik prvej Československej republiky dnes pokladáme za výraznú a pozitívnu udalosť našich dejín. No nie všetci nový geopolitický útvar v srdci Európy vítali. Udržať republiku si vyžiadalo veľa úsilia aj politické akty na hrane zákona.

pri storočnici vzniku Československa si pripomíname veľa mien, väčšinou tých, ktorí sa o to najviac zaslúžili. No boli aj takí, ktorým vznik spoločného štátu Čechov a Slovákov až tak nevyhovoval. Snívali iné, nebezpečné sny: o návrate do monarchie, o samostatnosti, ktorá mala rôzne podoby. Jedným z týchto nespokojencov bol Vojtech Tuka, dnes známy najmä ako jeden z najradikálnejších členov HSĽS, ktorý sa stal na Hitlerovo osobné želanie ministrom zahraničných vecí slovenského štátu, a mal zásadný vplyv na konečné riešenie židovskej otázky.

Tuka nebol nijaký „nímand“, ale študovaný (aj v Berlíne a Paríži) profesor štátneho a medzinárodného práva, v rokoch 1939 až 1942 aj rektor vtedy už Slovenskej univerzity. Akademické pôsobenie bol jeden z plánov, ako ho dostať preč z politického života. Paradoxne sa o to usiloval najmä Jozef Tiso.

Kým sa z Tuku, tohto vysoko ambiciózneho muža, stal pronacistický vykonávateľ požiadaviek Vodcu, mala jeho kariéra zvláštny priebeh. Od roku 1929 do roku 1937 ho posadili za mreže po obvinení z vojenskej zrady, špionáže a úkladov proti republike. A práve tomuto procesu sa venuje kniha historika Petra Fedorčáka Tuka proti republike.

maďarón a iredentista

Fedorčák svoju knihu nepíše ako životopis, zaujíma ho najmä proces z roku 1929. Tuka mal vtedy päťdesiat rokov, no politicky aktívny bol už od svojej tridsiatky. Najskôr po slovensky takmer vôbec nevedel, slovenčinu sa učil len postupne, a aj to zrejme len z čisto oportunistických dôvodov. Bol považovaný za „maďaróna“, človeka slovenskej národnosti, ktorý sa sám radšej pokladal za Maďara.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite