Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Ušatý má 90

.anton Vydra .kultúra

Je to neuveriteľné, ale je to tak. Pred deväťdesiatimi rokmi sa premietal prvý film s Mickeym Mousom a odvtedy sa tento fiktívny hlodavec rozmnožil po celom popkultúrnom svete a aj za jeho hranicami.

Ušatý má 90 ANDY WARHOL: MICKEY MOUSE, ZO SÉRIE MÝTY, 1981 / PROFIMEDIA/AKG

medzi zvieratá, tvrdo pracujúce na výrobe lietadla, zrazu vbehne jeden švihnutý, hyperpohyblivý myšiak a túžobne sa zahľadí na fotografiu letca Luckyho Lindyho (Charlesa Lindbergha). Tomu sa iba rok predtým podarilo preletieť ponad Atlantik z Long Islandu až do Paríža a v Amerike bol v tom čase za absolútnu superstar. Lindymu let trval niečo vyše 33 hodín, no stálo to za to: sám dobre zarobil a jeho let priniesol americkému letectvu novú slávu. Pri pohľade na toto letecké eso pochytí šibalského myšiaka nápad, že aj on sa predsa dokáže udržať so strojom nad zemou. Keď sa mu to na drevenom lietadle prvýkrát nepodarí, skonštruuje si nové zo starého auta, ktorému poprehýna a ponaťahuje plechy. Tu sa na scéne objaví aj Minnie so zasneným pohľadom, drží mu palce, dá mú podkovu pre šťastie a myšiakovi vtom zíde na um jediné: že ju na svoj prvý letecký výlet vezme so sebou. Počas letu si od nej vyžaduje bozk, čo ona odmieta. On je násilnícky, ona mu jednu tresne, on sa naštve a robí piruety, ona vystrašená vypadne – zachráni ju padák z bombarďákov, myšiaka už nezachráni nič, letí strmhlav dolu. Crash! Bang! Myšiak – ako inak – prežije. 

Bolo to prvé premietanie Mickeyho Mousa vôbec. Epizóda sa volala Plane Crazy, trvala šesť minút a Walt Disney ju vtedy vytvoril ako tichý film bez zvukov a hudby. Nič horšie urobiť nemohol. Film bez zvuku nikoho nenadchol. Disney sa poučil a rozhodol sa, že podobnú chybu už viac nezopakuje. Tak či onak, Mickey Mouse bol na svete a je tu s nami už úctyhodných deväťdesiat rokov.

bez zvuku to nepôjde

S myšlienkou vytvoriť komickú postavičku splašenej myši prišiel Walt Disney vo svojom nie práve najlepšom období. Rok predtým sa snažil uspieť s animáciou králika Oswalda, ktorý Mickeyho nápadne pripomína. Oswald the Lucky Rabbit bol vcelku úspešný projekt, teda až na to, že distribútor spoločnosti Universal Charles Mintz chcel Disneymu výrazne okresať výnosy z predaja. Mintz zamýšľal v tichosti Disneymu prebrať aj jeho ľudí, aby mohol tvoriť naďalej úspešné filmy, ale už bez neho a nemusel sa s ním deliť o zárobok. Znechutený Disney sa spolu s manželkou a animátorkou Lillian rozhodol odísť od newyorského distribútora do Kalifornie: vlakom. Vraj práve počas tejto dlhej cesty skrsol vo Waltovej hlave nápad s myšiakom. Pôvodne sa nemal volať Mickey, ale Mortimer. Výtvarnú podobu mu vtisol Disneyho priateľ, vynikajúci americký animátor Ub Iwerks, ktorý ako predlohu využil jednak králika Oswalda, jednak Disneyho skicu, ktorú spravil ešte vo vlaku do Kalifornie.

Potom prišiel 15. máj 1928 a prvé viac-menej testovacie premietanie Plane Crazy v Holywoode. Walt Disney tušil, že tichý film nie je celkom to, čo si predstavoval. Sníval o animovanom filme so synchronizovaným zvukom. Prvá Mickeyho premiéra nezaznamenala veľký úspech a z filmu napokon ani nič nebolo. Bez zvuku to nešlo a Mickey si naň musel počkať ešte ďalších päť mesiacov, čiže až do svojho prvého filmu, ktorý začal aj reálne a zároveň prudko vynášať: Steamboat Willie. Odtiaľ je tá scéna, v ktorej si popiskuje malý Mickey ako námorník na parníku, a ktorú dnes vidíme na začiatku každej disneyovky. Tak vznikol aj spor o to, kedy vlastne ten Mickey oslavuje svoje „narodeniny“, pričom sám Disney sa pochopiteľne prikláňal k premiére Steamboat Willie z 18. novembra 1928, keďže až tento dátum pokladal za skutočne veľký vo svojej kariére. Ale pravda je, že ušatý sa na plátne prvýkrát zjavil ešte v máji 1928. Ak teda chcete oslavovať jeho narodeniny, rozhodnite sa sami, aký dátum vám viac vyhovuje, alebo to oslavujte rovno po celý rok. 

„Smrť tvorcov nie je smrťou ich fiktívnych postáv. Tie tak ľahko nezomierajú.“

Od Plane Crazy čakalo Mickeyho niekoľko plastických úprav, ktoré z už aj tak jednoduchej postavičky urobili ešte jednoduchšiu. V tom spočíval aj jej úspech. V podstate to boli dva veľké kruhy (hlava a telo), dva menšie kruhy boli Mickeyho typické uši a potom už stačilo dokresliť iba ňufák a jednoduché ruky a nohy. Prvý Mickey mal obrovské okále s malými čiernymi zreničkami, ktoré Disney a Iwerks zjednodušili na dva čisto čierne väčšie krúžky. Oči aj so zreničkami sa vrátili do hry opäť neskôr, no už neboli také obrovské ako na začiatku.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite