Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Malý Berlín v Malom Ríme

.anton Vydra .kultúra .zásah

V Trnave sa otvorili priestory unikátneho kultúrneho centra. Cez masívnu tmavohnedú bránu sa dostaneme do sveta, ktorý je citlivým prepojením dávnej minulosti so súčasnosťou. A nebije sa to. Naopak.

Malý Berlín v Malom Ríme Martin Havran/SITA Pohľad do exteriéru projektu Nádvorie v Trnave, ktoré vytvorí nový priestor pre súčasnú kultúru, oddych a aktívny život priamo v centre mesta, na Trojičnom námestí.

keď do Trnavy zavíta nič netušiaci návštevník, priamo na centrálnom Trojičnom námestí objaví robustnú betónovú budovu Domu kultúry z roku 1987, ktorá je neblahým dedičstvom komunizmu. Návrh vtedy pripravil architekt Jozef Danák. Aj vďaka nemu dnes, žiaľ, vyzerá centrum Trnavy tak, ako vyzerá. Od roku 2006 má budovu vo vlastníctve spoločnosť ŽOS, v ktorej je predsedom predstavenstva známy podnikateľ Vladimír Poór. 

Drobné úpravy nepomohli zmeniť ani jej vzhľad, ani ju vrátiť k jej poslaniu. Kultúry už v tej budove totiž veľa nenájdete. Občasne sa v nej ešte čo-to udeje, ale skutočné kultúrne aktivity sa už zvyknú organizovať na iných miestach. Lenže čo by to bolo za mestské centrum, keby malo byť toto jeho údelom? Stačí sa teda obrátiť k nemožnému Domu kultúry chrbtom a pred nami sa ukáže výnimočná kaviareň Thalmeiner, za ktorou sa tri roky rodilo čosi nezvyčajné.

„Okrem Malého Berlína však nájdu v týchto priestoroch miesto aj iní.“
 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite