Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Máte niečo proti disku?

.peter Bálik .kultúra .hudba

Everything Now od Arcade Fire je najočakávanejším albumom tohto leta. Bohužiaľ, zdá sa, že tejto jednej z najväčších indie-kapiel posledných rokov akosi došli nápady.

Máte niečo proti disku? RICHARD ISAAC/SHUTTERSTOCK/PROFIMEDIA 4. júl 2017, Londýn: Win Butler a Régine Chassagne zo skupiny Arcade Fire počas koncertu v York Hall.

boli časy, keď bolo vydávanie nových albumov od veľkých kapiel udalosťou. Pred obchodmi s platňami alebo cédečkami sa tvorili rady, ktorým predchádzala mohutná marketingová kampaň. Tie časy sú dávno preč. Aj keď vlastne existuje jedna skupina, ktorej sa z vydávania nových albumov podarilo urobiť udalosť. Keď kanadskí Arcade Fire v roku 2013 vydali štvrtý album Reflektor, predchádzal mu výpravný videoklip k titulnej skladbe s epickými rozmermi ako Jacksonov Thriller, tajomné bilboardy po celom svete a prekvapivé vystúpenia, v rámci ktorých skupina nabádala fanúšikov, aby sa obliekli do čo najviac nablýskaných šiat. 

lepší než originál

Svet sa medzičasom zmenil. Nákladný marketing už nie je v kurze. Dnes sa ráta skôr s momentom prekvapenia, keď kapela bez väčšieho upozornenia zavesí svoj nový album na internet. Podobnú cestu teraz zvolili aj Arcade Fire. Vydaniu ich piatej radovky Everything Now predchádzalo len zopár tweetov a fakt, že tesne pred ich koncertom na barcelonskom festivale Primavera Sound si v merchshope fanúšikovia mohli kúpiť dvanásťpalcový vinyl s najnovším singlom, ktorý oficiálne ešte nebol vonku. A tak si tých zopár zvedavcov vypočulo celú pesničku na Youtube, kam niekto zavesil video, ako ju partia mladých Barcelončanov púšťa v predajni vinylov na gramofóne. Deň na to kapela zverejnila klip a prvé dojmy boli v podstate pozitívne. Skladba Everything Now síce prekvapila diskotékovým soundom, s ktorým nesporne pomohol jeden z producentov albumu Thomas Bangalter z Daft Punk. 

„Vôbec prvýkrát v ich bohatej kariére Arcade Fire na albume pôsobia akoby im došiel dych.“

Stačí síce zavrieť oči a predstaviť si, že by pesničku mohla v osemdesiatych rokoch naspievať Hanka Zagorová na slová Zdeňka Borovca, ktorý „psal texty lepší nežli originál“, ani táto bizarná predstava neuberá na kvalite skladby, ktorej klavírne intro odkazuje na Abbu a pulz piesne má blízko k Blondie, keď sa Debbie Harry a spol preorientovali z new wave na disko a nahrali Heart of Glass. Novinka od Arcade Fire funguje hlavne preto, že si kapela zachováva svoj sound. Vždy pozerali na svet vo veľkom, ale ani tento prístup neoberal ich pesničky o intimitu a silu výpovede. Lenže, bohužiaľ, bublina, ktorú vytvorili úvodným singlom, začala pomaly pľasnúť, keď koncom júla vyšiel celý album a kapela prvýkrát vo svojej histórii musela čeliť negatívnym recenziám vo svojej inak veľmi úspešnej kariére.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite