Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Anasoft Litera: Vyhral Macsovszky a náročný žáner

.anton Vydra .kultúra

Víťazom tohtoročnej literárnej súťaže Anasoft litera sa stal Peter Macsovszky s knihou Tantalópolis.

Anasoft Litera: Vyhral Macsovszky a náročný žáner SITA/Marko Erd 19. september, Bratislava: Jaroslav Šrank preberá v mene spisovateľa Petra Maczovského ocenenie Cena víťaza Anasoft litera 2016 počas odovzdávania literárnej ceny Anasoft litera.

keď som nedávno tipoval víťaza Anasoft litery, netrafil som. Macsovszky bol literárne tak výrazne „úzkoprofilový“, že som naozaj nečakal, že sa porota rozhodne práve preňho. Osudy a príbeh vedca Szoborkaya sú totiž jedna vec, druhou je štýl, jazyk, písanie, sadzba – a interpunkcia (zvláštna, sekaná, prerývaná).

Porota si podľa slov Radoslava Passiu (v rozhovore so Zuzanou Šimovou na Rádiu Devín) vyberala medzi štyrmi menami: Balla, Brežná, Dušek, Macsovszky. Napokon sa rozhodli udeliť prvé miesto Petrovi Macsovszkému. Čitateľskú cenu získal Dušan Dušek s knihou Ponožky pred odletom.

Víťazná kniha Tantalópolis (Drewo a srd, 2015) nie je ľahké čítanie, je to náročný žáner, ktorý má svoj vlastný, svojrázny humor.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite