Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Vojna očami PJ Harvey

.peter Bálik .kultúra

Čo len sa to dialo v Anglicku, že tamojšia alternatívna diva PJ Harvey na svojom albume tvrdila, že by bolo dobré ním zatriasť?

Vojna očami PJ Harvey Jean-Christophe Bott/AP/SITA Britská hudobníčka PJ Harvey prechádza od osobných a komorných piesní ku kritike národa.

jej hlas nie je na britskej scéne jediný. Britská legenda Paul Weller vydala v roku 2010 album Wake Up Nation, v ktorom sa pustil do nezdravej prekomercionalizácie ostrovného života. Polly Jean Harvey však ide ešte ďalej a na svojom novom albume otvára tému britskej účasti vojny v Iraku a Afganistane.

Len veľmi ťažko by sme na premenlivej anglickej hudobnej scéne hľadali dušu, ktorá už roky robí hudbu nepodliehajúcu žiadnym trendom. Čo album, to jedinečná výpoveď ženy hľadajúcej lásku a spravodlivosť v naklonenom svete, podanú vždy novým spôsobom.

„Veľká časť britskej populácie dodnes stále neprehryzla zapojenie Británie do vojny v Iraku.“

Aj jej album Let England Shake sa výrazne odlišuje od jej predchádzajúceho, komorne ladeného White Chalk, no tentoraz PJ nespieva o láske, utrpení, o svojich milencoch, ale takmer vo všetkých piesňach nového albumu si berie na mušku anglickú vlajku, ktorá podľa textu „zanecháva trpkú príchuť v jej ústach“.

„Od osobného k národnému,“ tak pomenoval jej najnovší počin britský magazín Uncut, ktorý je dáva vo veľa veciach za pravdu.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite