Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Trikrát a dosť! Hudobné recenzie 2

.peter Bálik .juraj Kušnierik .filip Olšovský .kultúra

V druhom webovom vydaní našej rubriky o Johnovi Grantovi, (Angel) Deradoorian a Brittany Howard, ktorá sa v ostatnom období rada nazýva pseudonymom Thunderbitch.

Trikrát a dosť! Hudobné recenzie 2 Gonzales Photo/Jarle H. Moe/Corbis/profimedia 12. jún 2015: Americký muzikant John Grant počas svojho vystúpenia na nórskom festivale Bergenfest.

John Grant: Grey Tickles, Black Pressure
(Partisan)


Slovné spojenie Grey Tickles je voľným prekladom islandskej frázy o starnutí. Black Pressure zas v tureckom jazyku znamená nočnú moru. Takto pomenoval svoj nový album americký pesničkár John Grant, ktorý sa dlhé roky živil ako prekladateľ a tlmočník. Po čase sa dostal do fázy, keď ho živí len hudba.

„V prvom rade Grant píše piesne, ktoré vychádzajú priamo z jeho života.”

Starnutie a nočná mora sú skutočne hlavnými motívmi jeho tretieho radového albumu, ale na druhej strane nie je to počúvanie, po ktorom by si to človek najradšej hodil. John Grant, ktorý kedysi pôsobil v skupine The Czars, je kultivovaný spevák a skladateľ s originálnym prístupom k piesni, čo ho robí z pomedzi ostatných pesničkárov takým výnimočným.

Jeho hudba má dve tváre. Tou prvou je folkrock zo sedemdesiatych rokov, druhou zas experimentovanie s elektronikou, pričom sa oba póly sa na tejto platni krásne doplňajú. V prvom rade Grant píše piesne, ktoré vychádzajú priamo z jeho života. John Grant je gay, čo je v rámci hudby úplne bezpredmetná informácia, no táto vec sa objavuje často v jeho textoch. Tie sú autentickými výpoveďami človeka, ktorý prešiel osobným peklom a snaží sa v živote nájsť akú-takú rovnováhu.

4/5

peter Bálik


Deradoorian: The Expanding Flower Planet
(Anticon)

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite