Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Trikrát a dosť! Hudobné recenzie 1

.peter Bálik .juraj Kušnierik .filip Olšovský .kultúra

O hudobných albumoch sme dlho písali v tlačenom .týždni. Teraz to prvýkrát skúšame na webe, a budeme tak robiť každý pondelok. Premiérovo o The Dead Weather, Vidieku a Beirute.

Trikrát a dosť! Hudobné recenzie 1 ADAM WARZAWA/EPA/profimedia 4. júl 2010. Skupina The Dead Weather počas koncertu na poľskom festivale Heineken Open'er.

The Dead Weather: Dodge and Burn
(Third Man Records/Warner Music)

Americký hudobník Jack White je blázon. Neprejde rok, v ktorom by nevydal nový album. Jeho pôvodná skupina The White Stripes je mŕtva a neexistuje ani náznak toho, že by sa zreformovala. No pre Jacka je stále dostatok ciest, ktorými by nasmeroval svoju kreativitu. Jednou z nich je práve skupina, presnejšie superskupina The Dead Weather, v ktorej hrá pre zmenu na bicích.

Jej súčasťou je speváčka Alison Mosshart, pôvodne z kapely The Kills, gitarista Dean Fertita z Queens Of The Stone Age a basák Jack Lawrence, známy aj z Whitovej ďalšej superskupiny The Raconteurs. Od roku 2009 nahrali tri albumy, ostatný Dodge and Burn vyšiel len nedávno.

„Mužom v pozadí, ktorý ťahá všetky nitky, je Jack White. Aj táto kapela nesie pečať jeho génia.“

Kapela sa rozhodla, že k albumu nespraví turné, pretože sa jej členovia musia vrátiť k materským skupinám. No Dodge and Burn nemožno brať len ako vedľajší projekt. The Dead Weather je totiž regulárna skupina, v ktorej je chémia medzi štyrmi hudobníkmi taká silná, že im stačí zopár stretnutí v štúdiu, aby prišli s hotovými pesničkami. Dve skladby Open Up (That’s Enough) a Rough Detective pochádzajú zo singla, ktorý vyšiel ešte v roku 2013, zvyšok kapela nahrala v nasledujúcich mesiacoch, keď si jej členovia v nabitých programoch našli aspoň kúsok času.

Mužom v pozadí, ktorý ťahá všetky nitky, je samozrejme Jack White. Aj táto kapela nesie pečať jeho génia. White vytvoril verziu moderného blues pre 21. storočie, no bez expresívneho spevu Alison Mosshart by to v prípade The Dead Weather nebolo ono. Jej prejav je intenzívny nielen vtedy, keď kričí, ale aj keď šepká. Medzitým zaklína, preklína, prosí, prihovára sa, potom sa hnevá alebo hromží. Dračica, na ktorú si treba dať pozor! The Dead Weather je presne ten typ hudby, ktorý by sa páčil rodine Adamsovcov. Za zvukovou temnotou a valivými pesničkami, postavenými na výrazných gitarových riffoch, cítiť, ako sa kapela baví.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite