Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Blues na Pražskom hrade

.peter Bálik .kultúra

„Tento chalan zachráni blues," povedal nedávno o Gary Clarkovi jr. bluesový majster Albert King. Mladý hudobník v pondelok na Pražskom hrade ukázal, že Kingovo proroctvo bolo pravdivé.

Blues na Pražskom hrade Chris Pizzello/Invision/AP/SITA

Najprv svoje idoly vídal len v televízii alebo na koncertoch po austinských kluboch. Dnes mu vzdávajú hold. Eric Clapton je jeden zo slávnych hudobníkov, ktorí sa postavili do radu, aby si mohli zahrať s týmto mladým Afroameričanom. Garry Clark jr. dal o sebe naplno vedieť debutovým albumom Blak and Blu, na ktorom ukázal svoj veľký talent od blues cez folk, soul a keď treba, tak sa vie do gitary poriadne oprieť. V Španielskej sále na Pražskom hrade sa triasli obrovské krištáľové lustre.

.aj tak budem gitaristom!
Tento 31-ročný hudobník vyrastal na predmestí Austinu v rodine obchodníka s autami. Gitaru chytil do ruky v šiestej triede na základnej škole. Prvé gitarové triky mu ukázala susedka a spolužiačka Eve Monsees, ktorá si hrávala vo svojej garáži, a tak pritiahla Clarkovu pozornosť. Dvojica začala spolu hrávať. Najprv to boli jednoduché pesničky od Ramones, potom sa skúšali zopakovať bluesové vyhrávky austinského majstra Stevieho Raya Vaughana, ktorý dodnes patrí medzi jeho najväčšie vzory. Eve a Gary vyhrali školskú súťaž talentov a začali hrávať po austinských krčmách, no ich cesty sa postupne rozišli. Eve dodnes hráva v kluboch a pokúša sa preraziť, Gary je hviezdou, no v každom veľkom rozhovore sa vracia do tínedžerských čias.

"Chlapec veril, že na to má.
 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite