Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Prozaik New Yorku, prozaik ľudského údelu

.vladislav Gális .kultúra .kultúra

30. apríla opustil tento svet vo veku 77 rokov Paul Auster, jeden z najdôležitejších spisovateľov našej doby.

Prozaik New Yorku, prozaik ľudského údelu ULF ANDERSEN/GETTY IMAGES 8. január 1988 New York, USA: Spisovateľ, prekladateľ, básnik, editor, scenárista, režisér Paul Auster v Brooklyne.​​

paul Auster sa narodil 3. februára 1947 v Newarku v štáte New Jersey, jeho život a dielo sú však tesne spojené s inou, hoci blízkou lokalitou. Stal sa prozaikom New Yorku – a neplatí to len o dielach, ktoré majú newyorské reálie priamo v názve: Newyorská trilógia, Brooklynské frašky či Sunset Park. 

Z Newarku do Austerovho milovaného Brooklynu je to vzdušnou čiarou len zhruba dvadsať kilometrov, Auster tam však putoval dlhou a kľukatou cestou. Spočiatku sa existenciálne aj spisovateľsky pretĺkal: niekoľko rokov žil vo Francúzsku, vykonával rôzne, aj manuálne práce, skúšal šťastie v oblasti filmu, živil sa ako prekladateľ z francúzštiny, vydával literárny časopis a prevádzkoval malé vydavateľstvo, bez veľkého záujmu vydal zopár básnických zbierok...

Keď napokon na prahu štyridsiatky vyvolal záujem kritiky aj verejnosti románom Sklené mesto, ktorý pôvodne odmietlo sedemnásť vydavateľstiev, už bol hotový, sformovaný spisovateľ s vlastným rukopisom a jasnou víziou. K Sklenému mestu zakrátko pribudli ďalšie dva romány, Duchovia a Zamknutá izba, a vznikla tak slávna Newyorská trilógia. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite