Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Rádiohlavy s nádejou

.samuel Ivančák .kultúra

Rádio_FM v piatok odovzdalo svoje hudobné ocenenia Radio_head Awards už po šestnásty raz.

Rádiohlavy s nádejou facebook/Radio_Head Awards

prehliadka mladej slovenskej hudby opäť raz ukázala, aká je pestrá, bohatá, kvalitná aj originálna a nebojí sa angažovať či zaujať jasný postoj pre dobro veci. Sedem žánrových ocenení a štyri hlavné ceny si prevzali osobnosti, ktoré by sa, nebyť verejnoprávneho rozhlasu, v slovenskom éteri nepresadili tak ľahko. 

a víťazom je...

O výsledkoch štyroch hlavných cien rozhodujú poslucháči, ktorí zvolili za album roka 2023 dielo Cigán rapera Fvck_Kvlt (alias Denis Bango.) Albumom roka sa stal aj v novinárskych oceneniach. Do skladieb pretavil svoj neskrývaný životný príbeh ozvláštnený nebývalou otvorenosťou. Raper sa postaral aj o samotný úvod celého večera celkom netradične, keď jednu zo svojich piesní, Planéta rýb, predviedol vo veľmi vydarenej klavírnej úprave. Skladbou roka sa stal „vypaľovák“ Hotel Kyjev skupiny Berlin Manson a FVLCRVM, ktorí spojili elektroniku s punkom. 

Už minuloročný víťaz v kategórii objav roka nastavil zvláštny trend, keď sa objavom roka vlastne stáva staronové meno. Inak tomu nebolo ani v tomto prípade, keď sa Erik Šulc, známy zo skupiny Medial Banana, predstavil ako sólista a túto cenu získal. Azda najmladším účastníkom tohtoročných Rádiohláv bol Vojtik (vl. menom Vojtech Klinec.) Hudobník a spevák si získal pozornosť vnímavej verejnosti piesňou Detviansky sen. Minulý rok na pieseň nadviazal celým albumom Kvety z Podpoľania, ktorým si vyslúžil cenu za debut roka. Svoj už dnes pozoruhodný hudobný aj textársky talent potvrdil aj živým a mimoriadne citlivým vystúpením. Tomu konkurovala spomedzi všetkých ďalších (vystúpili aj Tono S, The Curly Simon a. i.,) už iba Katarzia, jedna z nominovaných, ktorá odprezentovala pieseň Šťastné dieťa, vernú ukážku jej súčasnej tvorby dosahujúcu celkom novú skladateľskú úroveň. 

O víťazoch žánrových kategórií rozhodujú odborné poroty a Rádiá Devín a _FM, ktorých zástupcovia jednotlivých víťazov aj uviedli. V elektronickej hudbe sa stala víťazkou Neraev za svoj album Who’s Irene? O dvojici Katarína Koščová a Daniel Špiner sme písali aj na stránkach .týždňa, tí svoje víťazstvo v kategórii folkovej hudby získali za album Krehkosť. Víťazi v kategórii hard & heavy, prog-metalisti IONS svoju cenu za album Counterintuitive obhájili aj bravúrnym vystúpením. V kategórii world music sa umiestnili Ondro a kamaráti so svojim titulom Pod obločkom. Alan Bartuš, víťaz v jazzovej kategórii, si svoju cenu za album Born In Millennium osobne prebrať nemohol. Ako správny jazzman sa totiž nachádzal v New Yorku, kde okrem koncertovania aj študuje. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite