Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Fotoreportáž: Marián Varga ožil v Blue Note

.marian Jaslovský .kultúra

Podľa Mariána Vargu bol Ladislav „Agnes“ Snopko spojovateľ – v tom zmysle, že rád kombinoval hudobníkov, ktorí predtým nikdy nehrali.

Fotoreportáž: Marián Varga ožil v Blue Note Všetky fotografie Marian Jaslovský

niektoré  zostavy, ktoré Snopko inicioval, boli jednorazové, niektoré vydržali. Takto dal svojho času dokopy troch skvelých hudobníkov a jednu speváčku, aby si pripomenuli jedno z najcennejších dedičstiev slovenskej hudby – piesňovú tvorbu Mariána Vargu.

Sú to: Speváčka Sisa Fehérová, klavirista a aranžér Vladimír „Slnko“ Šarišský, trubkár Oskar Török a violončelista Jozef Lupták. Projekt má názov Marián Varga: Piesne a hry. Žiaľ, pandémia znemožnila väčšiu frekvenciu koncertov tejto výnimočnej zostavy, ale o to sú koncerty vzácnejšie.

Minulý piatok som sa zúčastnil na vystúpení kvarteta v skvelom klube Blue Note v Novom meste nad Váhom. Bol som tam „za novinára“ a po koncerte sme s Jankou Vargovou predstavili našu novú knihu Marián Varga: Nebo, peklo raj. Koncert som si užil a vlastne prvýkrát v živote som fotil aj skúšku – kapela si potrebovala prejsť celý repertoár a bavilo ma to rovnako ako ich.

Bolo to veľkolepé, Török je hráč svetového formátu (nenadarmo je veľmi úspešný v Poľsku, čo je jazzová veľmoc), Vlado Šarišský, ako hovoria muzikanti, „zjedol“ Vargu a je doslova jeho reinkarnáciou. A ešte k tomu nesmierne zábavný moderátor. Fehérová je zjav, ktorý zaslúžene púta pozornosť už nejaké roky, a Jozef Lupták je muzikant, o ktorom ani netreba nič písať, lebo všetci vieme. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite