Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

plan.art: Víkendový TO DO list 27. – 28. január

.mariana Jaremková .kultúra

PLAN.ART pre vás opäť pripravil víkendový TO DO list.

plan.art: Víkendový TO DO list 27. – 28. január

...posledný januárový víkend (už!?), všetko je to nejako zrýchlené, tak sa dajte do pohody a vyberte si niečo z našich tipov, napr. tam máme vtipného Goyu, vtipného Šilleho, vtipný troj-stand-up v SND s osobnou pozvánkou od režisérky Daniely Špinar, aj absolútne úžasný bizarný tip z ponuky SCANDI, po ktorom sa už na nafukovacieho psíka Jeffa Koonsa budete dívať inak. Máme tam i famózne blues a to hneď 2x, parížsku bohému a Doru Maar, no a leitmotívom to do listu je Olga Havlová (aj v spomienkach Ladislava Snopka). 

PLAN.ART pre vás opäť pripravil víkendový TO DO list

Spoločenstvo vzdoru z perspektívy niektorých jeho aktérok na Slovensku priblížila kniha sociologičky Sone Gyárfášovej Ako sme žili v rokoch normalizácie. Prvou dámou (než sa ňou naozaj stala) českého disentu bola Olga Havlová, 27. januára si pripomenieme 28. výročie úmrtia tejto „střízlivé korektorky potrhlých nápadů“. 

V knihe s týmto podtitulom nazvanej Síla věcnosti (2008) na ňu spomínajú napr. Jan Tříska, Milan Uhde, Vlasta Chramostová, Věra Jirousová a mnohí ďalší, medzi nimi i Vráťa Brabenec z The Plastic People Of the Universe, ktorý okrem iného píše: „Olga se uměla hodně a rozhodně naštvat. Jednou prej honila dramatika kolem chalupy se sekerou, jak nám vyprávěla. Jak víme ze špatných detektivek, nejvíc mordů děje se medzi lidmi sobě blízkými. Když už někoho praštit pořádně, tak by ho měl člověk přeci trochu znát. Olžin talent nesmlouvavého kritika popisuje někde sám V. H.. U toho jsem několikrát dokonce byl. V. H. pracoval pilně celý noci. Ráno se nesměle pochlubil napsaným, ale Olze se to zrovna v něčem nelíbilo, a tak to zavrhla. Dramatik další noc vyrobil opravu. To teda obdivuju! Kdybych byl od svý ženy takhle sepsutej, tak už bych nic nenapsal. Olga se skutočně virtuózně  dovedla strefit do černého.“

Pre plan.art si na Olgu Havlovú spomína Ladislav Snopko. 

do galérie:

francisco Goya: Rozmary 

Výstava Rozmary predstavuje slávny cyklus osemdesiatich grafických listov, ktorý Goya vytvoril  v rokoch 1793 – 1799. Cyklus leptov obsahuje širokú škálu námetov, k častým patrili nočné mory, neresti a výstrednosti a je považovaný za jedno z jeho vrcholných diel, v ktorom satirickým tónom kritizuje dobovú spoločnosť. POZOR! Výstava je prístupná už iba do nedele 28. januára, posledný deň výstavy uzavrie tematický koncert s programom slávnych španielskych autorov ako Ferrando Sor, Francisco Tarrega , Enrique Granados, Isaac Albéniz, Manuel de Falla, Mario Castelnuevo Tedesco, hrá Duo Manera a členovia NeoKlasik orchester pod vedením Václava Dlaska, spev Anita Jirovská. 

kde: Galéria Ľudovíta Kuby, Poděbrady

kedy: ut-ne 10.00-12.00, 13.00-18.00

františek Drtikol. Život a dílo příbramského rodáka 

Stála výstava je zameraná na obdobie  secesného piktorializmu, spojené s autorovým školením v Mníchove, prvým ateliérom v Příbrami a začiatkami v Prahe. Z 20. rokov sú vystavené fotografie v štýle art deco, ovplyvnené aj avantgardou. Expozíciu uzatvárajú práce spojené s autorovou orientáciou na duchovné náuky Východu.

kde: Galerie Františka Drtikola, Tyršova 106, Příbram 

kedy: ut - ne: 9.00 - 17.00 

erik Šille - Smutná generácia s peknými obrázkami 

Tip síce nie víkendový, ale poteší aj počas týždňa. Nová výstava Erika Šilleho vás vtiahne do sveta zhmotnených autorových vízií. Tentoraz (celkom nezámerne v súlade s fašiangovým obdobím) sa Šille „odviazal“ a pripravil inštaláciu, ktorá osciluje na hrane gýčovej estetiky v duchu najlepšej tradície popartu. Šille komentuje špecificky slovenské, ale aj univerzálnejšie sociálne reálie – či už ide o postavenie žien, drancovanie planéty, alebo nacionalizmus. Pozýva nás nazrieť do zhustenej vizuálnej správy o spoločnosti, ktorá síce oplýva peknými obrázkami, ale stráca pôdu pod nohami. 

kde: White & Weiss Gallery, Grösslingová 50. Bratislava

kedy: ut - pi 13.00 - 18.00

do divadla: 

SND: Sme v pohode, r. Daniela Špinar 

Cez víkend uvedie Činohra SND v premiére inscenáciu hry Paula Rudnicka Sme v pohode. Atraktívna šoková terapia, ktorá vám otvorí oči, roztopí srdcia a nadvihne kútiky úst. Pozitívna provokácia, ktorá má v hre Sme v pohode podobu „stand-up comedy“. V tragikomických monológoch nám energická, sympatická dáma a čoraz bezradnejšia mama porozpráva o svojich troch milovaných LGBTQI+ deťoch. Ďalšia matka s láskou spomína na svojho v jej ponímaní výnimočného syna, ktorého jej vzala tá strašná choroba, a pritom zúfalo dojemne rozpráva o dôležitosti ručných prác a význame inštalácií vo verejnom priestore. Populárny televízny zabávač, gej, sa bizarne staromódne predvádza a zámerne zhadzuje vážne témy aj seba... Krutý, čestný a úprimný humor hry spočíva v paradoxoch a v postupnom vyvracaní predsudkov. Odhaľuje pravdu, ktorá je civilizačne prítomná odjakživa, no napriek tomu často zahadzujeme pochopenie, odmietame toleranciu a zabúdame na lásku, ktorá je naším základným kódom. Komédia o samote, ktorú túžime všetci zahnať. Teda, ak nechceme zostať vesmírne sami.  

Pozýva vás aj režisérka Daniela Špinar: 

SKD Martin: Doma – všade – dobre – najlepšie, r. Marián Amsler

Premiérový „projekt pre pútnikov“ uvedie cez víkend martinské divadlo. 

Kedysi sa hovorilo, všade dobre, doma najlepšie. Alebo aj domov je tam, kde je tvoje srdce. Čo keď ale doma nie je dobre? Čo keď moje srdce volá po slobode? Čo keď mám chuť každé ráno bežať a bežať, ďaleko, preč odtiaľto? Digitálny nomád existuje všade tam, kde môže byť online. Pútnička sa vydáva na púť do Santiaga, aby na konci cesty našla nový začiatok. Dovolenkári žijú svoj sen o cestovaní uväznení v dovolenkovom rezorte. Dvaja hudobníci sa plavia na lodi do neznáma, kapela hrá a rodičia čakajú doma na svoje deti.

Autorská inscenácia, ktorá sa zaoberá fenoménom nomádstva a tým, čo znamená domov v dnešnom globalizovanom svete.

do kina: 

Z ponuky prehliadky súčasných severských filmov SCANDI vyberáme dva tituly, ktoré ukazujú rôznorodosť programového výberu. 

galéria Boha, r. Filip Aladdin, Ossian Melin (Švédsko, 2023) 

Študentka umeleckej prípravky dostane od Boha úlohu vytvoriť „dokonalé umelecké dielo“ na absolventskú výstavu. Starobylý syndikát komerčných a sponzorovaných umelcov sa jej v tom však snaží zabrániť. Balónový pes Jeffa Koonsa sa v tomto satirickom, hravom a absurdnom filme, v ktorom umenie prechádza existenciálnou krízou, mení na dokonalú zbraň. Dva týždne pred absolventskou výstavou umeleckej školy nastupuje do funkcie nový riaditeľ Jack von Rosen. Počas prezentácie prednesie svoje myšlienky o finančnej stránke umenia a ukáže sa, že tajne zastupuje prastarú spoločnosť, ktorá chce umenie skomercionalizovať. Medzitým je Irma, jedna zo študentiek, poverená Bohom, aby vytvorila dokonalé umelecké dielo, a tak sa stáva tŕňom v oku riaditeľa Jacka a jeho spoločnosti. Debutujúci režiséri z kolektívu KonstAB však nenechajú Irmu v jej boji osamotenú a pošlú jej na pomoc dvoch učiteľov a významného dánskeho dadaistu. 

piesne Zeme, r. Margreth Olin (Nórsko, 2023) 

Hornatá krajina Nórska tvorí monumentálne pozadie tohto filmového zážitku z prírody. Margreth Olin vytvorila ohromujúce filmové dielo o živote, smrti, prírode a obyčajnej prítomnosti vo svete. Na pozadí závratne krásnej horskej scenérie rodného Nórska sa Margreth Olin vydáva na existenciálnu cestu s vlastnými starnúcimi rodičmi, ktorých ľudská prítomnosť slúži ako kritérium pre rozľahlosť nekonečných prírodných priestranstiev. Vzájomná láska a celoživotná vernosť jej rodičov sú tichým svedectvom toho, ako sa príroda odráža v ľudskej duši a naopak. Ale ani tá najpevnejšia hora nie je nemenná - a už vôbec nie v časoch, ako sú tie naše. Tento film rozhodne musíte zažiť v kine.

z gauča: 

olga, r. Miroslav Janek (DAFilms) 

Filmový portrét, ktorý nadväzuje na knihu Síla věcnosti, mozaiku spomienok na Olgu Havlovú. 

evangelium podle Brabence, r. Miroslav Janek (DAFilms) 

Kniha rozhovorov novinárky Renaty Kalenskej s členom Plastic People Vratislavem Brabencom zachytila nielen spomienky na undergroundovú éru, ale tiež autorkine zážitky s touto svojráznou osobnosťou. Filmové pokračovanie knihy je pásmom nezáväzného filozofovania, sebaironických vtipov i poznámok o živote vtákov a prírode ako takej. Záznamy rozhovorov oboch aktérov väčšinou snímané ručnou kamerou sú doplnené poetickými vsuvkami. 

na čítanie:

anna Freimanová: Síla věcnosti Olgy Havlové 

Zborník spomienkových textov a rozhovorov z r. 2013 nadväzuje na prvé vydanie z r. 2008 a je oveľa obsiahlejší. „Jádro sborníku tvoří mozaika vzpomínek a črt spisovatelů a publicistů a doplňuje ji několik nových rozhovorů s lidmi Olze blízkými. Důležitá kapitola je věnována Výboru dobré vůle, kam směrovala značnou část své energie. Svazek uzavírá vzpomínka na Olžiny aktivity v prostředí přátelského disentu, na svéráznou Svépomocnou lidovou knihovnu Hrobka, která se v recesistickém duchu věnovala brakové literatuře, pořádala kostýmované společenské akce s parodiemi, živými obrazy i excentrickými nápady, částečně jako obranu proti beznaději a represím komunistického režimu. Citace ze samizdatového časopisu Nový Brak jsou doplněny řadou fotografií.“

brigitte Benkemoun: Zápisník Dory Maarové 

Impulzom pre napísanie knihy môže byť všeličo. V tomto prípade to bol nákup na internete, zo starožitného koženého obalu, ktorý mal byť prázdny, vypadol adresár s menami ako Cocteau, Chagall, Tzara, Giacometti, Breson, Man Ray, Brassaï...dvadsať strán kontaktov na najväčších umelcov povojnového obdobia. Komu mohol adresár, v ktorom jedno slávne meno striedalo druhé patriť? Autorka sa pustila do až detektívneho pátrania aby napokon zistila, že majiteľkou adresára bola fotografka a maliarka Dora Maar, ktorú opakovane maľoval (pre Doru v dobrom i zlom osudový muž)  Pablo Picasso. Výsledkom dlhoročnej rekonštrukcie je štúdia bohémy usídlenej v Paríži, mikropríbehy okolo umelcov avantgardy. 

na počúvanie:

erich Boboš Procházka & Marek Wolf: INVERSION 

Je to už neuveriteľných desať rokov od vydania albumu Inversion, ktorým dvojica nadviazala na svoj debut Diversion. Osem sugestívnych coverov, ktoré pôvodné skladby pretvárajú do podoby, ktorá uniká originálu do úplne iných nadžánrových hudobných svetov. Doporučujeme samozrejme celú “trilógiu” (Diversion, Inversion, Conversion). 

evan Nicole Bell: Runaway Girl 

Skladateľka, speváčka a multiinštrumentalistka Evan Nicole Bell prichádza so svojim debutovým EP Runaway Girl, na ktorom prepája prvky blues, rocku, funku, soulu, v jej hudbe počuť odkaz Hendrixa, ale ide svojou cestou, prenáša blues do súčasnosti a hudobní kritici sa už nechali počuť, že sa zrodila nová bluesová hviezda. 

...a na záver 

27. január je Medzinárodným dňom pamiatky obetí holokaustu, vypočujte si jeden z najkrajších zborov v dejinách opery Va, pensiero, sull'ali dorate (G. Verdi: Nabucco). 

PLAN.ART vám praje príjemné víkendové dni!

Ak si predplatíte digitálne predplatné alebo tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite