Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Berlín alias ambiciózna lúpež v meste lásky. Oplatí sa pozrieť si spin-off Papierového domu?

.bibiána Kristína Danitová .kultúra

„Sú iba dve veci, ktoré môžu urobiť z pokazeného dňa skvelý,“ hovorí Andrés de Fonollosa. Kráča s kufrom v ruke mestom, odovzdá ho žene, ktorá ho objíme a vzápätí odchádza. „Prvá je láska. Popravde, tá to vtedy nebola. Práve ma opustila moja tretia manželka. Druhou je lup za viac ako 10 miliónov eur. Ten to tiež nebol. Chceli sme ukradnúť kľúč k oveľa väčšej lúpeži.“

Berlín alias ambiciózna lúpež v meste lásky. Oplatí sa pozrieť si spin-off Papierového domu? netflix

berlín, skutočným menom, Andrés de Fonollosa, je veľkým milovníkom žien a umenia. Aj preto sa chystá ukradnúť 63 šperkov z 34 rôznych miest. Podarí sa mu získať lup v hodnote 44 miliónov v priebehu jednej noci? 

Zdá sa to neuskutočniteľné. Prvý dojem však klame. Všetky šperky sa totiž majú čoskoro ocitnúť na jednom mieste – v aukčnom dome v Paríži. Pri tejto príležitosti sa stretávame s Berlínovým tímom: plachou elektroinžinierkou Keilou (Michelle Jenner), Roiom (Julio Peña), ktorý si poradí s každým zámkom a k Andrésovi (Pedro Alonso) vzhliada ako k otcovi, roztržitým vysokoškolským profesorom Damiánom (Tristán Ulloa), expertom na zbrane Bruceom (Joel Sánchez) a s divokou Cameron (Begoña Vargas), označenou ako zlodejská stážistka.

berlín v Paríži 

Tvorcami spin-offu, ako aj pôvodného seriálu sú Álex Pina a Esther Martínez Lobato. Obaja sú už zohratou dvojicou. Pracovali spolu aj na seriáloch Vis a Vis a Dievčatá z červeného gauča (Sky Rojo), takže sú zárukou kvalitného diela. K nim môžeme zaradiť aj Berlína, hoci úspech Papierového domu (La Casa de Papel) nezožne. Napriek tomu si ho za prvý týždeň pozrelo viac ako 22 miliónov ľudí. Rovnako ako on, aj jeho predchodca sa objavil na prelome decembra minulého roku a tohtoročného januára v rebríčku najsledovanejších seriálov. Záverečnú epizódu Papierového domu si v decembri 2021 pozrelo až 190 miliónov ľudí.

Berlín je kontroverznou postavou. Mnohí ho opisujú ako narcistu, megalomana a vedú spory, či je preňho príznačnejšie označenie psychopat alebo sociopat. Divákov si však získal svojou charizmou aj etickým kódexom, ktorého sa striktne držal. Teraz sme dostali príležitosť dozvedieť sa o Andrésovi viac. S postupom času jeho postava stratila niekdajšiu iskru. Rovnako opadával aj jeho zápal pre vlastný ambiciózny plán. Viac ako lup ho totiž zaujímal nový románik. Vieme, že pre lásku je ochotný urobiť veľa. V Papierovom dome sme to videli pri jeho vzťahu so šarmantnou klaviristkou a zlodejkou Tatianou. V prípade Camille Polignac však Andrés zachádza ešte ďalej. Vyzerá to tak, že pre túto ženu je ochotný vzdať sa lúpeže. 

Výbornou postavou je práve žena, ktorej čaru podľahol. Manželka riaditeľa aukčného domu sa totiž po nociach túla Parížom a spieva v baroch. Naivná kráska bojuje medzi citmi k manželovi a milencovi, svoje rozhodnutia neustále mení. Vierohodne pôsobí aj v absurdných situáciách, keď ide s milencom navštíviť manžela do väzenia, kam ho dostal – o čom ona netuší – práve Berlín. Obvinenie Françoisa Polignaca (Julien Paschal) z lúpeže je priam geniálnym riešením všetkých jeho problémov – zbaví sa soka, ktorý si bude odpykávať trest za jeho zločin. To je priam akt hodný narcistu a megalomana, ktorý verí vo vlastnú dôležitosť a moc. V závere však Camille sklame. Na vine nie je výkon herečky Samanthy Siqueirosovej, ale scenár, ktorý ju postaví do odlišnej úlohy, no zabudne nám ukázať tento šokujúci prerod. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite