Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Katka Koščová: Hemžíme sa ako kolibríky v džungli

.marian Jaslovský .kultúra .kultúra

Keby sa tento rok robila anketa o najpracovitejšieho umelca v hudobnej brandži, Katka Koščová by bola zrejme kandidátom na víťazstvo. V tomto roku odspievala 124 koncertov, z toho 40 v rámci turné miniaTOUR a 29 vianočných. A aby toho náhodou nebolo málo, po štyroch rokoch vydala so svojím verným umeleckým partnerom Danielom Špinerom, s ktorým je na scéne 17 rokov, nový album Krehkosť.

Katka Koščová: Hemžíme sa ako kolibríky v džungli MARIAN JASLOVSKÝ Daniel Špiner a Katka Koščová na bratislavskom koncerte v rámci miniaTOUR.

katka v tomto roku našla po ťažkom období depresií a stavov úzkosti opäť vieru v seba a hudbu a patrične si to užila. Už vo februári, pred turné miniaTOUR, sme urobili s ňou a Danielom Špinerom rozhovor s titulkom „Žijem v dvoch monogamných vzťahoch“, kde z nej priam sálala znovunájdená radosť zo života. Bolo to niečo úplne iné ako interview „Nebavme sa o hudbe“, ktoré sme nahrali rok predtým.

krehkosť 

Hlavnou témou nášho stretnutia (Daniel Špiner pre chorobu nemohol) bol aktuálny album Krehkosť, ktorý vznikal v prenajatom zrube v Pribyline, obvyklom tvorivom azyle Kataríny a Dana, a nesie výrazný odtlačok tohto prostredia. V tomto komornom a domáckom priestore sa ocitli intímne piesne, v ktorých často hrajú úlohu vzťahy. 

Vo februárovom rozhovore povedala, že žije dva paralelné vzťahy: Jeden, už 17 rokov, s klaviristom a spoluskladateľom Danielom Špinerom a druhý so svojím mužom Michalom. Túto tému nájdeme v skladbe Zahraj mi pieseň, tak ňou začíname. „S Danom hráme často sami dvaja a chcela som pesničku, kde budú spomenuté aj klávesy ako metafora hudby a zároveň neha, ktorá týmto blízkym hudobným vzťahom vzniká. Ale sú tam spomenuté aj vyrúbané jelše. Za záhradou sme mali nádherné jelše, rástli za plotmi. Môj muž ich miloval. Bola to jedna z vecí, pre ktorú sme sa rozhodli kúpiť náš dom. Asi pred dvoma rokmi prišiel domov, vyšiel na záhradu a hneď prišiel späť, že kde sú jelše. Vodohospodári ich vyrúbali, zrejme mali pocit, že škodia. Ja som bola celý deň doma a vôbec som si nevšimla, že nám vyrúbali stromy. Ešte sme si plánovali, že si medzi tými jelšami urobíme taký altánok, sedenie. Michal bol z toho zdrvený. Takže je to podľa skutočného príbehu. Ale všetky piesne sú vlastne také, odrážajú môj reálny život.“ 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite