Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

To najlepšie z aktuálnej slovenskej hudby (anketa)

.marian Jaslovský .kultúra .kultúra

Toto je anketa o slovenskej hudbe. V dnešnej nekultúrnej dobe je veľmi dôležité priniesť do svojho života pekné veci.

To najlepšie z aktuálnej slovenskej hudby (anketa) JAKUB GULYAS Nina Kohout je spevácky, skladateľsko-producentský a performerský talent a pomyselná víťazka ankety.

zadanie bolo dosť široké. V tom zmysle, že do ankety môžu byť zaradené aj mladé talenty, ktoré nemajú nič vydané, čiže sa nemusí viazať na album. Nemusí sa ani striktne týkať roka 2023. A taktiež to môže byť aj nejaký prekvapivý objav, čo sa k respondentovi dostal tento rok a ide o staršiu vec. Tu je výsledok:

martin Žúži (Fefe), hudobník, skladateľ, producent (Hex)

Veľmi ma prekvapil album Tornádo Lue – Oči slnka. Počúvam ho v aute dookola. Ďalej skupina Genius Locci s albumom Shifted. Za mňa veľká škoda, že nespievajú aspoň niečo po slovensky. A ešte Teri Čikoš, album Dievča. Klasické jemné popové veci, autorská tvorba. Veľmi šikovná je.

Tornádo Lue: Oči SlnkaTornádo Lue: Oči Slnka

nikolaj Nikitinhudobník, skladateľ, producent, vydavateľ

Nina Kohout! V tvorivých silách mladej autorky sa spojila inteligencia, koncentrácia a silná predstava. Sú v takej rovnováhe, že neviem, kto iný zo súčasných slovenských autorov všetkých generácií ma takto zasiahol svojím talentom a tvorbou. 

Alan Bartuš! Vydal dva albumy v roku 2023, študuje na Manhattan School of Music a patrí do top 10 jazzových klaviristov na svete! Pustite si album Sology a pochopíte prečo. 

Romana Uhlíková! Kontrabasistka, ktorú vnímam pomerne dlho. V komornom zoskupení zahrala na festivale Konvergencie dielo Dariusa Milhauda (1892 – 1974): Les Rêves de Jacob, op. 294 (1949). 

martin Chrobákpesničkár, gitarista, šéfredaktor časopisu Nový Populár

Niekedy sa pozerám na novinky umelcov trochu neveriacky – myslia toto naozaj vážne? Ak by som sa naprojektoval do ich topánok, tadiaľto by teda moja cesta neviedla. Ale to je možno práve ono – trvajú na svojom videní, sú ochotní v daných podmienkach investovať do tých 15 minút pozornosti dostatok energie, peňazí a času svojho života spolu s ochotou ponúknuť svoju kožu na trh, a to aj bez kalkulácií, že ich potencionálny poslucháč by si to takto nepredstavoval. O to cennejšie je, ak ho výsledok zaujme alebo otvorí a rozšíri jeho potenciál vnímania. Mňa v minulom roku v tomto duchu zaujal napríklad David Kollar so svojimi aktivitami vrátane akustického albumu Echoes of Hopeful Melancholy a podcastu Denník hudobníka.

dagmar Lauková Petrášováhudobná publicistka

V roku 2023 ma zaujal art popový projekt Nylon Union. Kombinácia gitarových vrstiev s jemným náznakom shoegaze a psychedélie s elektronickými podkladmi je na slovenskej scéne jedinečná a presahuje ju. Najnovším albumom Words and Waves otvára novú éru zvuku vďaka zásahom Erika „Lososa“ Horáka a Lukáša Zdurienčíka. Pôvodne akustické verzie pesničiek boli posunuté na inú úroveň použitím elektronických beatov. Texty sú o slovách strácajúcich sa v tichu, čo je téma, ktorá si nájde iba vnímavého poslucháča. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite