Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Filmy .týždňa: Smutná Perinbaba, usmiata Emília aj zúriví elfovia

.martin Papšo .kultúra .film

V jednom francúzskom filme zaznie, že dobrý koniec príbehu je taký, ktorý vás prekvapí, ale zároveň si poviete, že inak to dopadnúť nemohlo. Krokom vlády nie je z hľadiska dramaturgie čo vytknúť – všetci to čakali a aj tak sú prekvapení.

Filmy .týždňa: Smutná Perinbaba, usmiata Emília aj zúriví elfovia asfk Záber z dokumentárneho portrétu o Emílii Vášáryovej režiséra Martina Šulíka Emília.

prekvapenia a darčeky k Vianociam jednoducho patria. Niektorým stačia ponožky, iných poteší zrušenie špeciálnych úradov. V kine sa tiež zvianočnieva. Prvý dnešný film síce nemá s Vianocami veľa spoločného, ale je to pekný darček jednej výnimočnej herečke a najmä divákom. 

Ďalšia novinka je už vyslovene vianočná. Rozzúrení nórski elfovia sa v nej pokúšajú zabiť americkú rodinu, ktorá nechtiac narušila ich pokoj. Na záver si pri pokračovaní vianočnej rozprávkovej klasiky smutne zaspomíname na prvý diel a ľudí, ktorých si už zubatá stihla zobrať na druhý svet.

film týždňa: Emília 

Zbytočnú skromnosť dajme nabok: Jeden z najvýznamnejších slovenských režisérov (Martin Šulík) natočil dokumentárny portrét najvýznamnejšej slovenskej herečky. Najprv je Emília Vášáryová, potom dlho nič, a až potom všetci ostatní. Ak sme to doteraz len tušili, pri sledovaní filmu Emília si to uvedomíme naplno. V koncentrovanej podobe vidíme desiatky úloh, ktoré vytvorila pre divadlo, televíziu aj film. Boli veľmi rôznorodé, čo len dokazuje jej všestrannosť. Navyše sa dokázala „prehrať“ od postáv chichotavých dievčat k vážnym charakterovým rolám zrelých žien. A to ju vraj herectvo vôbec nelákalo. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite