Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Knižná anketa: Čo sme čítali a čo odporúčame aj vám?

.marian Jaslovský .kultúra .kultúra

Tak ako každý rok, aj v tomto čísle vám prinášame spolu s našimi kolegami, priateľmi a spolupracovníkmi tipy na knihy, ktoré sme čítali tento rok.

Knižná anketa: Čo sme čítali a čo odporúčame aj vám? boris németh

marína Gálisová, zástupkyňa šéfredaktora .týždňa

Peter Karvaš – V hniezde. (Literárna bašta, Banská Bystrica 2023): Krásnu spomienkovú knihu napísal prozaik a dramatik Peter Karvaš o Banskej Bystrici, o meste, kde vyrastal, o meste, kde za vojny stratil rodičov, o meste, ktoré bolo preňho v detstve hniezdom. Peter Karvaš bol vnukom maliara Dominika Skuteckého, syn Dominikovej dcéry Karoly, ktorá bola údajne z Dominikových detí najtalentovanejšou maliarkou. To, ako Slovensko zaobchádzalo so svojimi talentmi a elitami, asi najlepšie zrkadlí fakt, že Karola Skutecká-Karvašová bola aj so svojím manželom Ferdinandom Karvašom pre svoj židovský pôvod zavraždená nacistami. 

Ja som nad stránkami knihy V hniezde toto vedomie nedokázala potlačiť ani pri najpokojnejších, najidylickejších pasážach. Možno som si tým príliš zatvorila myseľ pred tým krajším rozmerom Karvašovho detstva a pred krajším rozmerom mesta, ktoré je aj mojím rodným hniezdom. Ale možno sa všetky naše detstvá, dospievania, rodné hniezda dajú práve zreteľnejšie vidieť cez prizmu utrpenia, ktoré sa tu spôsobovalo ľuďom, a možno len vtedy nadobúdajú všetky tie príbehy úplný zmysel. A v každom prípade platí tvrdenie z prvej vety: je to krásna kniha.´

štefan Hríb, šéfredaktor .týždňa

Vraciam sa tento rok k dvom knihám: 

Richard Rohr – Univerzálny Kristus: Spolu s jeho knihou Božský tanec ide o prelomový pohľad na najdôležitejšie otázky – lásku, život, smrť. Rohr tvrdí veľmi drzé, no veľmi dobre odôvodnené veci. Napríklad, že západná civilizácia už pred mnohými storočiami uviazla v celkom chybnom chápaní viery. Alebo, že Bohu nezáleží na tom, ako ho voláme alebo či v neho veríme. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite