Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Nadčasová múdrosť C. S. Lewisa

.pavel Hošek .kultúra .kultúra

Clive Staples Lewis bol popredný kresťanský mysliteľ a jeden z najčítanejších autorov 20. storočia. Vďaka sérii článkov v tomto týždenníku vychádza pri príležitosti výročí jeho narodenia a úmrtia v novembri 2023 na Slovensku ojedinelá študijná antológia jeho diela.

Nadčasová múdrosť C. S. Lewisa JOHN CHILLINGWORTH/GETTY IMAGES Clive Staples Lewis (1898 Belfast – 1963 Oxford), írsky spisovateľ, básnik, akademik, literárny kritik, esejista, laický teológ a významný kresťanský apologéta, jeden z najúspešnejších autorov fantasy.

minulý týždeň uplynulo dlhých stodvadsaťpäť rokov od jeho narodenia a šesťdesiat rokov od chvíle, keď C. S. Lewis prešiel bránou večnosti. Narodil sa ešte v devätnástom storočí, ale jeho myšlienky vôbec nestarnú. Naopak, zdá sa, že časom dozrievajú ako víno. My žijeme v inej dobe, čelíme výzvam dvadsiateho prvého storočia, ale napriek tomu nás Lewisove knihy opakovane prekvapujú svojou aktuálnosťou. Akoby boli napísané len včera. Hovoria do dnešnej situácie rovnako naliehavo, ako hovorili v dobe, keď boli napísané.

Táto študijná antológia – teda výber z toho najlepšieho, najmúdrejšieho a najkrajšieho, čo C. S. Lewis napísal – vychádza doslova v pravú chvíľu. V akom zmysle? Súčasná spoločnosť je tragicky polarizovaná. Je stále viac rozdelená do nezmieriteľných názorových táborov. Zdá sa, že západná kultúra sa ocitla na historickej križovatke. Mnohí sa domnievajú, že to šialené tempo spoločenských a kultúrnych zmien musíme spomaliť alebo úplne zastaviť. Že sa musíme vrátiť k osvedčenej múdrosti predkov, k tradičným hodnotám minulých stáročí, keď bol svet zrozumiteľný a usporiadaný. Tak to obvykle vidia „konzervatívci“, či už sú veriaci, alebo nie. „Progresívci“ majú naopak dojem, že zmeny, ku ktorým v posledných desaťročiach dochádza, sú len začiatkom veľkých budúcich vecí. Že musíme pokračovať v odstraňovaní prežitkov minulosti, pretože sú to prekážky na ceste k slobode, rovnoprávnosti a k spravodlivému usporiadaniu spoločnosti.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite