Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Národný národ

.peter Zajac .kultúra .kultúra

Kultúra nie je len ujúkanie pod vlajkou. Je to aj sociálna kultúra, právna kultúra, mestská kultúra, vidiecka kultúra. A aká kultúra je Slovensko?

Národný národ Shooty/denník N Shooty: Zásadný postulát. Karikatúra pre Denník N zo 7. novembra 2023.

čom hovoríme, keď hovoríme o kultúre. Jednoznačne to nie je len ono ujúkanie pod vlajkou či transparentom. Je to aj sociálna kultúra, právna kultúra, kultúra ideológií a zdieľaných hodnôt. Intuície, poznania a viery. Je to mestská kultúra, vidiecka kultúra. A aká kultúra je vlastne Slovensko?

Na karikatúre Martina Shootyho Šútovca „Národný národ“ je typická figúrka v pokrčenom obleku s plantavými gaťami, vypuklými vreckami na otvorenom saku, bez zapnutej gombičky košele na bruchu, zo saka jej trčí golier. 

Je to náš človek, okrúhlej tváre, ako by povedala Timrava, má vypúlené oči, lekár by to diagnostikoval ako chorú štítnu žľazu. V ľavej ruke stíska plagátový transparent s nápisom NÁRODNÝ NÁROD! pre jednu osobu. Výkričník na konci prikazuje a zakazuje. Transparent označuje niečo priehľadné, priezračné, zrejmé, jasné ako facka. Pútavo púta, hoci pútače slúžia všeličomu; sú so Sovietskym zväzom na večné časy, sú jedným národom, ale aj národným národom.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite