Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Václav Neckář 80

.samuel Ivančák .kultúra .kultúra

Spevácka stálica českej pop music a jeden z jej pilierov sa v týchto dňoch dožíva úctyhodného jubilea.

Václav Neckář 80 LENKA HATAŠOVÁ/PAMĚŤ NÁRODA Václav Neckář tento rok v októbri pokrstil nový výberový album s osemdesiatkou nahrávok.

česká popová scéna bola v šesťdesiatych rokoch ďaleko pred tou slovenskou. Z Prahy k nám zasvietili prvé skutočné popové hviezdy tých čias, rodili sa prvé ošiale sprevádzajúce popovú hudbu a bol to výbuch mladej energie povojnovej generácie, v ktorom sa ani Československo nestalo izolovaným priestorom. Súčasťou tejto vlny bol – a dodnes je – spevák Václav Neckář. 

pop je súčasťou života

S Václavom Neckářom mám niekoľko jasných spomienok. Jedna pochádza ešte z detstva, tá druhá len z mája tohto roku. V detstve si nás spravidla „chytí“ len pár základných divov tohto sveta. Nezriedka to bývajú tie technické – lietadlá, autá alebo vlaky a železnica –, na základe ktorých si projektujeme svoju budúcnosť. Práve vlaky si ma získali na dlhé roky. Mohol som mať sedem alebo osem rokov, keď som v televíznom programe zbadal vysielanie filmu Jiřího Menzla Ostře sledované vlaky. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite