Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Bratislavská lýra je aj príbeh Československa

.samuel Ivančák .kultúra

Hudobná inscenácia Zlatá lýra približuje príbeh jedinečného festivalu na Dunaji, ktorý zrodil desiatky veľkých hitov a hviezd československého popu.

Bratislavská lýra je aj príbeh Československa DAB Nitra

celkom symbolicky, v 105. večer vzniku spoločnej Československej republiky sa na doskách Nového SND predstavil súbor nitrianskeho Divadla Andreja Bagara. V hudobnej inscenácii Mariána Amslera je humorným aj celkom vážnym spôsobom priblížený príbeh festivalu populárnej hudby na pozadí doby. Bratislava vďaka nemu každoročne ožila a Československo zasvietilo na mape civilizovaného a kultúrneho sveta.

priblížiť sa k západu 

Hudobné a piesňové festivaly si v Európe pestovali dlhú tradíciu už od konca štyridsiatych rokov. Najstarší z nich sa už od roku 1949 odohrával v talianskom San Remo. 

 Medzinárodná súťaž Grand Prix Eurovision de la Chanson Européene prišla v roku 1956, známe poľské Sopoty na pobreží Baltského mora v roku 1961 a napokon známy Midem v juhofrancúzskom Cannes od roku 1967. Všetky zo svojich súťaží vygenerovali mnohé zvučné mená aj veľké hity. Renomé a váhu festivalových cien v tých časoch nenahradilo len tak hocičo. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite