Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

O jednom portréte Ľudovíta Štúra

.peter Zajac .kultúra .kultúra

Gejza Szalay vytvoril v roku 1950 obrazový portrét Ľudovít Štúr reční na Uhorskom sneme. Obraz nebol významný výtvarne, ale ikonograficky, nie menom autora, ale rečníka.

O jednom portréte Ľudovíta Štúra MARTINA KRIKOVÁ/TASR Gejza Szalay: Ľudovít Štúr reční na Uhorskom sneme, olejomaľba, 1950.

gejza Szalay nepatril v tom čase k významným slovenským výtvarníkom a nepatrí k nim ani dnes. Pôsobil dvadsaťsedem rokov ako pedagóg – profesor kreslenia, deskriptívnej geometrie a matematiky na gymnáziách v Kežmarku, Žiline, Nových Zámkoch a v Bratislave. Spomína naňho aj Janko Frátrik v knihe Krajšie mesto Žilina než uhorská krajina: „Kolísavý tieň Tona Menkinu zapadol po polnoci kdesi na Stave práve tam, kde Gejza Szalay skicoval prvé oleje a akvarely, zďaleka klopká s paličkou Andrej Hvizdák-Podlučinský, dlhoročný správca mestskej knižnice, básnik, aby informoval o knižných novinkách.“ A o Szalayovom obraze Ľudovíta Štúra rečniaceho na Uhorskom sneme dodáva: „Szalay na obraze majstrovsky zachytil búrlivú atmosféru v rokovacej sále vtedajšieho parlamentu, ktorú znásobuje aj Štúrov oponent vyskakujúci zo stoličky, maďarský revolucionár, právnik a politik Lajos Kossuth.“

Keby sa o ňom vyjadrovali výtvarní historici, možno by o ňom povedali to, čo občas napíšu o klasikovi slovenského výtvarného umenia 19. storočia Jozefovi Božetechovi Klemensovi – že nevedel maľovať ruky.

Štúrove ruky však nehrajú pri tom obraze kľúčovú rolu. Plní ju základné rétorické gesto rečí v rímskom Senáte, obľúbené od renesancie cez 18. a 19. storočie až podnes. Gejza Szalay ho len navrúbľoval na socialistický realizmus a jeho portrétny kánon. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite