Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Bez Hollywoodu, s cenami pre Slovensko

.miloš Ščepka .kultúra .film

Osemdesiaty Medzinárodný filmový festival v Benátkach ponúkol 82 nových dlhometrážnych a 14 krátkych filmov, dva televízne seriály, 19 zreštaurovaných klasických filmových diel aj 43 projektov virtuálnej reality. To všetko z 54 krajín.

Bez Hollywoodu, s cenami pre Slovensko PRESSFOTO LA BIENNALE DI VENEZIA Najlepší mladý herec festivalu Seydou Sarr v dráme Io Capitano. Matteo Garrone získal Strieborného leva za réžiu.

ďalších 37 filmov divákom priniesli samostatné prehliadky Týždeň filmovej kritiky a Dni autorov.

dva filmy, dve ceny

Slovensko reprezentovala novinka autorskej dvojice Pavol Pekarčík – Ivan Ostrochovský Svetloplachosť (Photophobia) o deťoch, ktoré sa pred ruskými útokmi ukrývajú v charkovskom metre. Z Dní autorov si odniesla ocenenie Europa Cinemas Label Award. Ivan Ostrochovský pred dvoma rokmi na benátskom Lide získal cenu za scenár drámy Petra Kerekesa Cenzorka.

So slovenskou koprodukčnou účasťou vznikol aj maďarský film Magyarázat mindenre (Explanation for Everything) režiséra Gábora Reisza, ktorý senzačne zvíťazil vo festivalovej prehliadke Orizzonti.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite