Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Martin Vlachynský: Drahé nové lieky a drahé staré lieky

.martin Vlachynský .komentáre .komentár týždňa

Čerstvo medializovaný prípad dieťaťa, ktorému poisťovňa nepreplatila požadovaný liek, je ilustráciou pokazeného sveta liekov. Veľa regulácií a málo trhu má pacientov chrániť, ale často to funguje presne naopak.

trojročný chlapec zo Slovenska trpí Dravetovej syndrómom, čo je ťažká forma vrodenej epilepsie prejavujúcej sa aj desiatkami záchvatov denne. Rodičia požiadali výnimkou poisťovňu o preplatenie lieku Fintepla. Ten bol v USA aj v EÚ schválený v roku 2020 a vykazuje solídne výsledky v znižovaní množstva záchvatov. V mnohých štátoch je preplácaný systémom verejného zdravotného poistenia, na Slovensku (ale napríklad ani v Kanade) nie.

Liečba týmto liekom totiž stojí 30 až 90 tisíc eur ročne. Doživotne. Slovenským občanom preto ostáva len skúsiť šťastie cez výnimku. Keďže ale ďalších (hoci menej účinných) antiepileptík je pomerne dosť, poisťovne majú „obranu“ vcelku jednoduchú. Naviac v časoch, keď všetky tri slovenské zdravotné poisťovne majú hlbokú stratu, asi aj vcelku pochopiteľnú.

inak, než sme zvyknutí

Až dosiaľ by to bola kópia príbehu, ktorý sme už čítali mnohokrát. Keytruda, Zolgensma a ďalšie inovatívne terapie postavené na revolučných technikách génovej terapie a podobne.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite