Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Rastislav Káčer: Viktátor I. sa rozrečnil

.rastislav Káčer .komentáre

Tlak nám teraz trošku dvihlo to, že Viktátor dal frčku štrébrom v Aliancii a takým, ako Gyimesi.

takže sme prekvapení. Viktátor I. sa rozrečnil a tentokrát si to aj niekto všimol. Hoci, keby toho neboli plné médiá v Rumunsku a neprostestovala rumunská diplomacia, nereagoval susedský premiér Fiala a náš Napunk v maďarskom jazyku nepriniesol info… možno by sme si zasa nevšimli. 

Viktátor ľúbi rečniť v Tusnáde každý rok. Má tam svoje kázne malého karpatského proroka. Tak ho aj privítal na pódiu Zsold Németh (to je poslanec HU parlamentu, ktorý si rád robí tlačovky na Felvidéku na pôde slovenskej politickej strany Aliancia a nadáva na nich slovenskému ministrovi do idiotov a posiela ho na psychiatriu). Oslovil ho, ako kazateľa medzi politikmi. Politický prorok. Z Rumunska každý rok - pod zástavami Sikulska, ktoré visia aj na maďarskom parlamente, sa smeje do tváre všetkým susedom a celému demokratickému svetu. Jeho výlevy o tom, ako “maďarská otázka” ostáva stále nevyriešená od konca vojny, o “bohom vyvolenom národe”, ktorý chce ostať rasovo čistý, o tom, že hodnoty dnešnej európy sú práva LGBTI a vojna, že vlastne celé zjednocovanie Európy je slepá ulička, že potrebujeme hlavne silné národy a spoluprácu s Rusmi a Čínou. Lebo to je budúcnosť… Sprostosť na sprostosť. Taký hybrid prof. Staneka, poslanca Blahu, Uhríka a iných bizarných postáv slovenských reálií.

Tlak nám teraz trošku dvihlo to, že Viktátor dal frčku štrébrom v Aliancii a takým, ako Gyimesi (ten rodinne založený slovenský Maďar, donedávna Juraj, donedávna 1. pobočník najväčšieho dovozcu ojazdených fiatiek). Že sa málo snažia. Že mizerne makajú na odtrhnutých územiach a pre svoju vlasť nerobia dosť. Teda pre vlasť, ktorú by Viktátor I. v Karpatskej kotline znovu rád zjednotil. Lebo maďarskú otázku treba raz a navzdy vyriešiť. A jeho obdivovaný vzor a skutočný vodca Putin mu ukázal, ako na to. 

Orbán nám roky hovorí to isté. Nepočúvame to. Respektíve tak ako, u Roberta Fica si hovoríme, že to sú len také populistické, nacionalistické kecy. Hoci už biblické texty hovoria - že hrešíme, myšlienkami, slovami a skutkami. Aj tak tomu nechceme veriť. Lenže Viktátor nielen hovorí, ale aj koná. Jeho choré vízie, plodia choré slová a tie vedú ku skutokom. A Maďari na “odtrhnutých územiach” sa málo snažia… síce sa radia v Budapešti, koho na kandidátku do slovenských volieb a koho nie, ale nejako im to nejde. A Viktor predsa tak maká, peniaze posiela, ide sa roztrhať….

Raz sa ma jeden z ministrov na koaličnej rade spýtal (lebo sa mu zdalo, že sme málo pro Orbánovskí): “a aký my máme vlastne problém s tým Orbánom? Prečo ho viac nepodržíme voči Bruselu?”. Skúsim krátko povedať v čom vidím problém.

  1. Orbán zaviedol v jeho krajine autokraický model vládnutia. Podobný svojou podstatou režimu v Moskve. Je na čele skorumpovanej kliky, ktorá kradne verejné financie. Aj naši preborníci z prvej slovenskej korupčnej ligy, sú len amatéri. Z Maďarska sa mu postupne podarilo urobiť najskorumpovanejšiu a najmenej demokratickú krajinu v EÚ. 
  2. Aby mohol udržať režim (rovnako ako Putin), potrebuje vyvolávať pocit ohrozenia, hladať nepriateľov, proti ktorým hrdinsky bojuje. Ponúka sa neborák Soros, ktorý spôsobil podľa mňa aj potopu sveta, výbuch Etny a pád Rímskej ríše. Samozrejme, ani Brusel nie je na zahodenie. Taktiež zhnitý Západ, prezident Biden (Trump by takéto veci, ako podporu slobody Ukrajiny predsa nedopustil). Ešteže tam nemajú medvede.
  3. Okrem nepriateľa potrebuje ešte navyše ponúknuť veľkú víziu. Vyrieši historickú traumu. Pomstí odťaté ruky a nohy. Bude kráčať s fakľou pred davom, ako Mojžiš vyvedie národ spod jarma Bruselu, upadajúcej Ameriky a choroby LGBTI a liberalizmu. Rusko a Čína je budúcnosť. Aj pod novú arbitráž sa títo podpíšu, aj nebudú pindať, ako si to spravuje vlastnú krajinu. Však čo je koho do toho. Magyaroszágh a Magyaroknak! 
  4. Dosť zásadný problém je, že aktívne kolaboruje s Ruskom, rozvracia EÚ a NATO, ako vírus zvnútra. Bohužiaľ ani NATO a ani EÚ nemajú dostatočné mechanizmy, ako takúto rakovinu liečiť.

Samozrejme u nás chýba akákoľvek zdravá asertivita. Lebo kritizovať politiku južného suseda - veď to robil Slota a Mečiar (hoci peklo rozpútal s Hedvigou až RF). A každý kritik sa dostane do paľby maďarskej propagandy. Korčok bol hungarofób a Káčer, ten ich úplne nenávidí. A zvyšok domácich komentátorov - už len pomenovať problém, je u nás problém. “Možno má aj pravdu, ale prečo to takto hovorí? A nenahnevá sa na nás ten Orbán? A čo pre Boha s našou V4?”

A naša politika milovala a miluje Orbána. Robert Fico sa netají, že keď sa dostane k moci to bude robiť presne, ako Orbán. Degradovaný kapitán miluje Orbána (teda až za Putinom). V SME aj rodine má kopec obdivovateľov, nielen jedného, čo sa ešte nevrátil s poslednej križiackej výpravy… A dovozca Fiatiek si užíval svetlo Orbána, ospevoval priateľa Pétera Szijartó, milovníka Slovenska. Že si robí tlačovky s jeho úhlavným nepriateľom R. Ficom… však neva. Nevšimol si asi. Bojoval s mafiou. Všelijaké kresťansko-ľudácke deriváty našej politiky ani nespomínam. Pre nich je Orbán kandidát na blahorečenie. Ešte zaživa. Teda po Putinovi. A normálneho nám toho na domácom fronte veľa neostalo, nejako.

Píšem vo vlaku z Londýna do Glasgowa. Vo vlaku píšem hrozné veci (naposledy z Bruselu do Londýna tuším). Nechám to preventívne tak. Zajtra si prečítam radšej anketu osobností. Hádam sa v Napunku niekto nájde, kto sa znovu spýta našich osobností, či ten Káčer takto nezhoršuje vzťahy so susedom. Však starať sa o svoju vlasť … také patetické a staromódne.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

 

Tento text ste mohli čítať len vďaka našim predplatiteľom. Pridajte sa k nim a predplaťte si .týždeň.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite