Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Slavomíra Henčeková: O demokracií a demokratoch

.slavomíra Henčeková .komentáre .názor

Uplynulý týždeň bol plný prejavov demokracie a diskusií o tom, kto je demokrat a kto nie. Poďme sa pozrieť aspoň na niektoré z nich.

očividne sa už aj Eduard Heger s Jurajom Šeligom zmierili s tým, že žiadna nová 76-ka nebude. A pre demokraciu je celkom dobrá správa, že sa vláda, ktorej bola vyslovená parlamentom nedôvera, nepokúša vstať z mŕtvych. Napriek odporu to teda vyzerá na predčasné voľby, ergo predčasnú oslavu demokracie. Nie však až tak veľmi predčasnú, ale podľa podmienok pani prezidentky najneskoršie možnú, aby tej radosti z osláv zase nebolo príliš. Parlament totiž schválil 92 hlasmi zmenu ústavy, ktorá by umožnila skrátenie volebného obdobia uznesením parlamentu, ak ho navrhne aspoň 30 poslancov a schváli aspoň 90 poslancov.

So schváleným znením nemám žiaden väčší problém a súhlasím s ním – aj s tým, aby bola na „samorozpustenie“ potrebná až ústavná väčšina. A súhlasím aj s tým, aby nebolo možné volebné obdobie skrátiť referendom, ako požadovali všetci tí, ktorí hlasovali proti alebo sa zdržali.

Poďme na referendum. Na Slovensku sa doposiaľ uskutočnilo 9 referend. Jediným platným zostáva referendum z roku 2003 o vstupe Slovenska do Európskej únie, na ktorom sa zúčastnilo 52,15 % oprávnených voličov, z ktorých 92,46 % bolo za a 6,2 % proti. Málokto si uvedomuje, že ani toto referendum by nebolo platné, ak by sa ho nezúčastnili aj tí, ktorí boli proti vstupu Slovenska do Európskej únie, a takto v referende aj hlasovali.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite