Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Sľuby sa sľubujú a teší sa ten, kto ich pre 64 254,11€ neplní

.patrik Magdoško .komentáre

Toto je príbeh človeka, ktorý sľúbil a svoj sľub nesplnil. V čase, keď zanikali štátne lesy TANAP, ich vtedajší riaditeľ Ing. Ján Marhefka prišiel s úpravou kolektívnej zmluvy. Jednoducho povedané postaral sa o to, aby dostal štedré bolestné za to, že organizácia, ktorej šéfuje zanikne a s ním aj jeho funkcie.

podľa dodatku ku kolektívnej zmluve mohol dostať odstupné až vo výške 13 mesačných platov a aby to nestačilo mal možnosť požiadať o odchodné do výšky 60 tisíc eur. V máji sa uskutočnilo výberové konanie na generálneho riaditeľa lesov SR a pán Marhefka vtedy na otázku či nový text kolektívnej zmluvy nie je vlastne zlatým padákom, o ktorom obyčajní zamestnanci môžu len snívať odpovedal, že v prípade úspešného výberového konania na pozíciu GR lesov SR je pripravený peniaze z odstupného darovať nejakej charitatívnej organizácii. Konkurz za mimoriadne podozrivých okolností vyhral. Proti okolnostiam za akých konkurz prebehol, sa ozvala aj organizácia Zastavme korupciu, ktorá poukazovala na možnú manipuláciu výberového konania v prospech Ing. Marhefku.

Do funkcie generálneho riaditeľa Lesov SR ho uvádzal do funkcie minister pôdohospodárstva Samuel Vlčan. Na tlačovej besede 26. mája tento „zlatý padák“ jeho nominanta obhajoval ako štandardné odstupné. Veľmi však ocenil, že pán Marhefka sa rozhodol toto odstupné vrátiť buď svojej bývalej organizácii Štátne lesy TANAP, alebo darovať ho nejakej charitatívnej organizácii. Vedenie nástupníckej organizácie po štátnych lesoch TANAP po preverení a vykonaní právnej a ekonomickej analýzy podalo podnet na prokuratúru na prešetrenie tohto dodatku v kolektívnej zmluve a podalo podnet na Najvyšší kontrolný úrad. 

Zároveň vyhlásilo, že tieto zlaté padáky sú v priamom rozpore, nie len z dobrými mravmi ,ale predovšetkým s ustanoveniami zákona. Autor článku počkal niekoľko mesiacov a bol zvedavý, kedy bolo novopečenému generálnemu riaditeľovi Marhefkovi vyplatené odstupné, v akej výške a kedy?  Správa Tatranského národného parku odpovedala: ,,Ing. Jánovi Marhefkovi bolo odstupné riadne vyplatené vo výplatnom termíne za mesiac máj 2022, v súlade z uzatvorenou kolektívnou zmluvou vo výške 7 násobku jeho priemerného platu a k uvedenému bola ešte vyplatená mimoriadna odmena za zásluhovosť pri vykonávaní práce, ktorá vyplývala  z uzatvorenej kolektívnej zmluvy vo výške 6-násobku jeho priemernej mesačnej mzdy.“ Na účte Jána Marhefku tak pristalo 64 254,11€. Na otázku ako s peniazmi naložil prišla po dlhom čakaní takáto odpoveď

Pozdravujem Vás pán Magdoško,

k téme odstupného som sa vyjadroval verejne už viackrát, odpovede na Vaše otázky môžete nájsť napríklad aj prostredníctvom nižšie uvedeného linku.

https://fb.watch/df0xu86TkT/

S úctou

Ing. Ján MARHEFKA

Ján Marhefka sa teda odvolal na tlačovú konferenciu, na ktorej minister Vlčan ocenil jeho sľub, vzdať sa vyplateného odstupného. Ani 3 mesiace od obdŕžania odstupného na jeho na účet nevie (nechce) Ján Marhefka odpovedať, kedy a ktorej charitatívnej organizácii peniaze poslal. Zdá sa, že jeho verejný prísľub vzdať sa odstupného ak sa stane generálnym riaditeľom Lesov SR bol len zastieracím manévrov na upokojenie verejnosti v nádeji, že na sľub sa zabudne. Možnou odpoveďou môže byť to, že on sa vlastne ani generálnym riaditeľom necíti byť. Prečo? Minister prostredníctvom svojho riaditeľa Lesníckej sekcie na ministerstve vlastne riadi Lesy SR osobne. 

Dekrét, ktorým mu bol pri nástupe do funkcie doručený mu totiž prikazuje nechať si všetky zmluvy a finančné operácie odsúhlasiť ministerstvom, teda v podstate Samuelom Vlčanom, či jeho blízkymi spolupracovníkmi. Generálny riaditeľ Lesov SR je dnes tak najdrahšie platenou sekretárkou na Slovensku, ktorá navyše nie je ochotná vzdať sa neprimeraného odstupného. Samuel Vlčan by sa ho mal spýtať, prečo v jeho prítomnosti zavádzal a klamal a mal by ho požiadať, aby s celou sumou naložil tak ako sľúbil. V opačnom prípade mu titul generálnej sekretárky Lesov SR odoberie. 

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.  

Tento text ste mohli čítať len vďaka našim predplatiteľom. Pridajte sa k nim a predplaťte si .týždeň.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite