Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Slovensko nie je Kocúrkovo, ale miniatúrne laboratórium sveta

.ladislav Kováč .komentáre .názor

Začnem osobným vyznaním. Moju, dnes odchádzajúcu, generáciu postihol nebývalý osud: boli sme odsúdení žiť postupne vo ôsmich rozdielnych politických režimoch. Každý z nich mal svoje „jedine správne“ hodnoty a nútil občanov, aby ich prijali a vyznávali.

stal som sa prírodovedcom a experimentami v laboratóriu som skúmal úzke výskumné problémy biológie. Ale trápil ma aj stav doby a správanie ľudí v nej. Aj tomu som chcel rozumieť a so svojím chápaním sa podeliť s inými. Hnalo ma to, čo vyjadrila nositeľka Nobelovej ceny, poľská poetka Wisława Szymborska: „Radost z psání. / Možnost zachování. / Pomsta smrtelné ruky.“ 

Dostávalo sa mi kritiky. Čo sa prírodovedec, ktorý sám hlása zásadu „šuster, drž sa svojho kopyta“, pletie do nášho remesla! Ale neplietol som sa. Len som sa na naše trápenia pozeral optikou biológie a chémie. V roku 1996 náš politológ Samuel Abrahám zvolil ako zakladajúce motto žurnálu Kritika a Kontext tvrdenie rakúsko-amerického ekonóma Josepha Schumpetera: „Uvedomiť si relatívnu platnosť vlastného presvedčenia a pritom na ňom neochvejne trvať, to je črta, ktorou sa civilizovaný človek líši od barbara.“ Som presvedčený, že toto tvrdenie možno zdôvodniť kognitívnou biológiou. Biológia dokáže aj vysvetliť, prečo gigantický sociálny experiment komunizmu, ktorým sa testovali tradičné tézy európskeho racionalizmu, musel zlyhať a prečo darwinovský princíp pokusov a omylov, na ktorom bola postavená demokracia, nemá alternatívu.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite